Yeni Türk Ticaret Kanunu

Yeni Türk Ticaret Kanunu -Prof. Dr. Şükrü Kızılot: -Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Bankacılık Kanunu ve Vergi Usulü Kanunu çelişiyor


DİYARBAKIR (A.A) - Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu Bankacılık Kanunu ve Vergi Usulü Kanunu ile çelişiyor dedi.
     Prof. Dr. Kızılot, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen, Yeni Türk Ticaret Kanunu Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, yürürlükteki ticaret kanununun günün gereksinimlerini karşılamada yetersiz kaldığı ve ihtiyaçlara cevap veremediği için 1 Temmuzda yürürlüğe girecek yeni kanunun hazırlandığını hatırlattı.
     Bu kanunla ilgili, yönetmelikler ve tebliğlerin 14 Şubatta yayımlanması gerektiğini ancak yayımlanmadığını anlatan Kızılot, eksiklerin giderilmesi için yeni kanundaki bazı maddelerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
     Yeni kanunun şirketlerin internet sitesi oluşturmasını ve bu sitelerde şirkete ait finansal tabloların yayınlanmasını öngördüğünü anlatan Kızılot, şunları kaydetti:
     Şirketin alacakları, borçları, kasadaki ve bankadaki parası, malları, geliri, gideri, faaliyetleri ve gelecekle ilgili planlamalar gibi tüm detayların internetten yayınlanmasını istiyor. Ayrıca şirketin yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve tüm çalışanların maaşları ile ikramiyelerini de istiyor ve finansal tablolar yayınlanmasını istiyor. Bazı şirket yöneticileri arayıp, borçluları arayıp, sıkışığız ödemenizi yapın diyoruz. Bu uygulamadan sonra adam internet sitemize girecek bakacak borcumuz yok. Ayrıca borç isteyenlerin ardı arkası kesilmeyecek, borç isteyenlere versem sermaye yetmez. Adam internete girecek hangi bankada ne kadar paramın olduğunu bana söyleyecek. İnternet sitesinde yayınlamayanlara hem para hem de hapis cezası verilecek. Eksik olsa bile ceza var.
     Bu konuda anlaşılmayan bir şey olduğunu ifade eden Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Bankacılık Kanunu ve Vergi Usulü Kanunu çelişiyor. Bankacılık Kanunu diyor ki; Müşterilerin sırlarını açıklamak yasak, müşterinin sırını açıklarsan 1-3 yıl hapis cezası 5 bin gün adli para cezası verilir. Bu nedenle müşterilerin parasını açıklama. Vergi Usulu Kanununun 5. maddesi de vergi mükelleflerinin bilançosunu, beyannamesini ve bankadaki parasını açıklama, açıklarsan 3 yıla kadar hapis cezası yersin. diyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu bunların açıklanmasını, açıklanmaması halinde hapis cezasını öngörüyor. Bu durumda hapis kesin. İki kanuna göre açıklarsan hapis, üçüncüsüne göre açıklamasan hapis diye konuştu.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Yeni Türk Ticaret Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER