Yargıtay, örgüt için para toplamaya müebbet

Yargıtay, örgüt için para toplamaya müebbet istedi -Terör örgütü PKK adına para topladığı için 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan sanığa verilen cezayı bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eylemin Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü


DİYARBAKIR (A.A) - İbrahim Yakut - Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Batmanda terör örgütü PKK adına iki aileden zorla 450 bin lira aldığı için 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanığa verilen cezayı bozarak, eylemin Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu oluşturduğunu kararlaştırdı.
     Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince, terör örgütü adına gasp suçuna teşebbüs ve terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçunu işlediği gerekçesiyle toplam 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık Mehmet Çetin ile ilgili dosyadaki incelemesini tamamladı.
     Yargıtay kararında, mahkemece, iki aileden para topladığı için TCKnın terör örgütü adına gasp suçuna teşebbüs kapsamında verilen 15 yıl hapis cezasında isabetsizlik görülmediği, bu nedenle onanmasına karar verildiği belirtildi.
     Mahkemenin, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçu kapsamında verdiği 7,5 yıl hapis cezasının ise bozulmasını kararlaştıran Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eylemin Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu oluşturduğunu bu nedenle sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yargıtayın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
     Suç tarihinde silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda, şikayetçilere yönelik olarak işlediği yağmaya teşebbüs suçunun, örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında TCKnın 302. maddesinde belirtilen amaç suçu gerçekleştirmeye elverişli suç niteliğinde olup, eylemin devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu oluşturduğu, hukuki durumunun buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulmasına oy birliğiyle karar verildi.
    
     -Etkin pişmanlıktan yararlanmış-
    
     Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen dava dosyasında yer alan gerekçeli kararda ise, sanık Çetinin terör örgütünde faaliyet yürütürken 2008 yılında ayrılıp güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtilmiş, kararda, sanık Çetinin Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest bırakıldıktan sonra örgüt adına faaliyette bulunmaya devam ettiği ifade edilmişti.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Yargıtay, örgüt için para toplamaya müebbet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER