Yaran geceleri devam ediyor

Yaran geceleri devam ediyor -Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerinde Osmanlı tatlarından biri olan çekme helva yapılıyor


ÇANKIRI (A.A) - Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerinde Osmanlı tatlarından biri olan çekme helva yapılıyor.
     Büyük başağalığını İsmail Karcı, küçük başağalığını Kürşat Coçarın yaptığı yaran ocağının 2012-2013 sezonu aralık ayından beri Çankırı Valiliği Yaran Evinde devam ediyor.
     Cumartesi akşamları gerçekleştirilen yaran gecelerinde Osmanlı döneminde saraylarda padişahlar için özel olarak yapılan çekme helva yapılıyor.
     Yaranın sorumlusu olan büyük başağa İsmail Karcı, yaptığı konuşmada, yaranın dostluk, kardeşlik, arkadaşlık anlamına geldiğini ifade ederek Yaran Türk geleneklerini İslam ahlak ve faziletiyle bütünleştiriyor. Yaran, birlik ve beraberliğin sembolüdür. En büyük disiplin ocaklarından biri olan yaran bizim kültürel mirasımızdır dedi.
     Karcı, Bizim tarihimiz olan yaranda Osmanlı lezzetlerinden biri olan çekme helvayı yapmak oldukça anlamlı. Biz, bu gelenekleri, elimizden geldiğince yaşatmaya devam edeceğiz şeklinde konuştu.
    
     -Yaran-
    
     Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında, haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor. Küsler bu gecede barıştırılıyor.
    
     Muhabir: Özgür Alantor
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Yaran geceleri devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER