Yapı üretiminde sıcak hava uyarısı

Yapı üretiminde sıcak hava uyarısı -İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, yaz aylarında inşaatlarda beton dökümü ve kalıp sökümüne dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu


ADANA (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, yaz aylarında inşaatlarda beton dökümü ve kalıp sökümüne dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.
     İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, yazılı açıklamasında, yaşamı olumsuz etkileyen hava sıcaklığının, yapı üretim sürecinde daha hassas olmayı gerektirdiğini belirtti.
     Yapı üretiminde iklim şartlarına uygun davranılmaması halinde can ve mal güvenliği açısından tehlike arz edeceğine dikkati çeken Bakır, mesleki ve toplumsal sorumluluk gereği, sıcak havada beton dökümü ve kalıp sökümü ile ilgili kamuoyunu ve meslektaşlarını uyarmayı bir görev saydıklarını bildirdi.
     Bakır, inşaat mühendisliğinin, her şart altında, her zeminde, her iklimde sağlıklı, güvenli yapı üretilebilecek bilgi birikimine sahip bir meslek disiplini olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Beton dökümüne başlamadan kalıp ve donatı mutlaka ıslatılmalıdır. Beton zemine dökülüyorsa beton suyunun zemin tarafından emilmemesi için zemin önceden sıkıştırılmalı ve tesviye edilip mutlaka ıslatılmalıdır. Betonun yerleştirmesi işlemi daha çok personelle, mümkün olan en kısa zamanda iyi bir vibrasyon işlemi ile yapılmalıdır. Beton hazırlanmasından itibaren en fazla 120 dakika içinde yerine yerleştirilmelidir. Beton dökümü sırasında şartnamelerde öngörülen sayıda beton numunesi alınmalı ve test edilmelidir. Test edilen beton numunelerinden elde edilen basınç mukavemeti proje mukavemetinin yüzde 70ine karşılık gelmesi durumunda betonun yeterince dayanım kazandığı kabul edilir ve kalıp sökümü işlemi gerçekleştirilebilir.
     Bakır, betonla ilgili deney sonuçlarının ilgili denetim mühendisine onaylatmadan ve değerlendirmesine sunmadan yapının hiçbir bölümünde kalıp veya dikmeni yerinden oynatılmaması gerektiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     Kalıp sökülme sürelerini tayin etmek için betonun ne kadar dayanım kazandığının bilinmesi gerekmektedir. Betonun hedef dayanım süreleri ise iklim şartları, dolayısıyla sıcaklıkla doğrudan ilintilidir. Bu konudaki uyarıyı, kamusal ve toplumsal sorumluğumuz gereği yaz aylarında bıkmadan usanmadan yapmaya devam edeceğiz. Şantiye şefi meslektaşlarımıza, yapı denetim firmalarına, belediyelere, usta ve kalfalara, ilgili kurum ve kuruluşlara bu noktada büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatıyoruz.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Yapı üretiminde sıcak hava uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER