Yapay resif projesi lüferi bereketlendirdi

Yapay resif projesi lüferi bereketlendirdi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Ekerin katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezindeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmey


BALIKESİR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Ekerin katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezindeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye başladı.
     Yapay resif projesi, Ege Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel balıkçıların işbirliğiyle 24 Eylül 2011de hayata geçirildi.
     Bakan Ekerin katıldığı törenle başlayan proje kapsamında ilk aşamada, 4 resif sisteminde toplam 3 bin 600 resif ve 120 anti trol blok denize bırakıldı. Ardından bin 800 resiften oluşan 2 resif sistemi yapıldı.
     Üçüncü aşamada ise bölgede 11 resif sistemi daha hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında 9 bin 900 yapay resif, 330 da anti trol blok oluşturulacak. Böylece, Türkiyenin (Akdeniz) en büyük yapay resifi, Edremit Körfezinde olacak.
    
     -1,5 yılda meyvelerini vermeye başladı-
    
     Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay resifler yapılalı 1,5 yıl olmasına karşın büyük gelişme görüldüğünü söyledi.
     Projenin meyvelerini vermeye başlamasının balıkçıların yüzünü güldürdüğünü dile getiren Ataç, şöyle devam etti:
     Özellikle lüfer konusunda bolluk yaşanıyor. Yaklaşık 30 yıl önceki lüfer sayısına ulaştık. Kooperatife günlük 100 ile 200 kilo oltayla yakalanan lüfer geliyor. Yaklaşık 30 tekne, ikişer kişiden 60 eve pay ediliyor. Lüfer, değerli bir balık olduğu için gelir oldukça yüksek. Diğer balık türlerinde de artış var. Çok memnunuz yapay resiflerden. Bakanlığa, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun kendilerinden.
     Yapay resiflerin korunması gerektiğinin altını çizen Ataç, Türkiyenin her tarafında resif olmalı. Altınoluk pilot bölge seçilmişti. Dediğim gibi inanılmaz bir artış var. Edremit Körfezinde milyonlarca lüfer var dedi.
     Ataç, yapay resiflerin yapılması ardından birçok balıkçının oltayla avcılığa döndüğünü belirterek, Ağ maliyetimiz azaldığı gibi çok küçük mazot ve yem masrafıyla evlerimizi geçindirebiliyoruz. En kötü ihtimalle aylık gelirimiz 3 bin liraya ulaşacak gibi görünüyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Yapay resif projesi lüferi bereketlendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER