Yalovada kivi festivali

Yalovada kivi festivali -Subaşı Belediye Başkanı Kuş: -Beldemizde 112 üretici, il genelinde ise 160ı aşkın kivi üreticisi var -Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Tunalı: -Türkiyede kivi üretiminin yüzde 40ı Yalovada


YALOVA (A.A) - Yalovanın Altınova ilçesi Subaşı beldesi Belediye Başkanı Musa Kuş, beldelerinde kivi festivali yapacaklarını belirterek, Beldemizde 112 üretici, il genelinde ise 160ı aşkın kivi üreticisi var dedi.
     Bir restoranda toplantı düzenleyen Kuş, ilk kez yapılacak festivalin Subaşı Belediyesinin koordinatörlüğünde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin de destekleriyle düzenleneceğini kaydetti.
     Yalovada yetişen kivinin tanıtımını en iyi şekilde yapmak istediklerini belirten Kuş, Festival 20 Ekimde yapılacak. İlk kivi fidanlarını beldemize 1989da diktik. Kivinin 23 yıllık bir geçmişi var. Beldemizde 112 üretici, il genelinde ise 160ı aşkın kivi üreticisi var. Üretim teknikleri ve toprak yapısının uygunluğu nedeniyle beldemizde kivi üretimi giderek arttı. Halkımız diğer meyveler yerine kivi üretmeye başladı dedi.
     Festival kapsamında bir de konferans düzenleneceğini belirten Kuş, bu toplantı ile kivinin geleceği hakkında da bilgi sahibi olacaklarını ifade etti.
    
     -Kivinin yüzde 40ı Yalovada üretiliyor-
    
     Toplantıda hazır bulunan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ise Yalovadaki kivi üretimiyle ilgili bilgiler verdi. Tunalı, şöyle konuştu:
     Ülkede kivi üretiminde Yalova söz sahibidir. Üretilen yıllık 26 bin ton kivinin 10 bin tonu Yalovadan. Türkiyede kivi üretiminin yüzde 40ı Yalovada gerçekleştiriliyor. Yalova olarak kivi üretiminde ülkede ciddi bir sıçrama meydana getirdik. Bu yüzden böyle bir festivalin organize edilmesinden dolayı mutluyuz. Ülkede 26 bin ton kivi üretildi ancak ülke insanı 70 bin ton kivi yedi. Bu nasıl oldu- Kendi tükettiğimizi henüz üretemiyoruz. Türkiyeye kivi ithal ediliyor.
     Kuş, 20 Ekim Cumartesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesislerinde yapılacak festivalin programına ilişkin bilgi de verdi.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan/ Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Yalovada kivi festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER