Yaban koyunlarında kuzulama dönemi

Yaban koyunlarında kuzulama dönemi -Konya Bozdağ Koruma Sahasındaki Anadolu yaban koyunlarının kuzulama mevsiminin sona ermesi nedeniyle bir program düzenlendi -Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Duran: -Yaklaşık 470 yaban koyununu


KONYA (A.A) - Anadolu yaban koyunlarının kuzulama mevsiminin sona ermesi nedeniyle Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğünce, Konya Bozdağ Koruma Sahasında bir program düzenlendi.
     Programa katılan basın mensupları, arazi araçlarıyla, etrafı tel örgüyle çevrili 3 bin 500 hektarlık Yaban Koyunu Koruma Sahasında, yeni doğan kuzuları görüntüledi.
     Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, koruma sahasında bu yıl 100-120 civarında kuzunun dünyaya geldiğini söyledi. Duran, şunları kaydetti:
     Türkiyede sadece Bozdağda koruma altında bulunan yaban koyunlarının kuzulama dönemi, Mayıs ayı sonu itibariyle bitti. Aralık ayında yaptığımız sayımda, bu hayvanlarda görülen paratüberküloz hastalığı nedeniyle yaklaşık 35 yaban koyunu öldü. Bu konuda aşılama çalışmaları sürüyor. Ancak yeni doğan yavrularla sayının yeniden 550 seviyelerine ulaştığını tahmin ediyoruz. Anneleri bugünlerde, gözden uzak yerlerde kuzulayıp büyüttükleri yaban koyunlarını açık alanlara çıkarmaya başladı. Daha önce buradaki yaban koyunlarından Malatya Hekimhan, Ankara Nallıhan ve Karaman Karadağa yaklaşık 300 birey nakledilmişti. Bu yıl, eskiden Anadolu yaban koyununun doğal yaşam alanı içinde bulunan Afyonkarahisara da bir miktar erkek ve dişi yaban koyunu nakledeceğiz.
     Duran, av turizmi kapsamında belli bir yaşa erişmiş, bir süre sonra doğal yaşam süresini dolduracak koçlar için 4 yıldır av yaptırıldığını belirterek, Geçen yıl 4 adet yaban koyunu avlandı. Bu yıl 4 av ihalesi daha yapılacak. Bu avlardan elde edilen gelir, av ve yaban hayatı çalışmaları ile çevre köylerinin tüzel kişiliklerine aktarılıyor diye konuştu.
    
     Muhabir : Murat Aslan
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Yaban koyunlarında kuzulama dönemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER