Verem Savaşı Haftası

Verem Savaşı Haftası -Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Öztürk: -Niğdede 5 bin 984 kişiye verem aşısı yapılarak, yüzde 99 başarı sağlandı


NİĞDE (A.A) - Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Niğdede 5 bin 984 kişiye verem aşısı yapılarak, yüzde 99 başarı sağlandı dedi.
     Öztürk yaptığı açıklamada, 2012 yılında Niğde Verem Savaş Dispanserine 4 bin 734 kişinin başvurduğunu, hastalık teşhisi konulan 34 kişinin tedavisinin de devam ettiğini, 5 bin 984 kişinin aşılanarak yüzde 99luk başarı sağlandığını kaydetti.
     Türkiyede verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz yapıldığını vurgulayan Öztürk, şunları ifade etti:
     Tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, verem savaş dispanserlerinden ücretsiz veriliyor. Verem, dünyada bir tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir. Hastalık belirtisi olarak halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama olarak ortaya çıkar. Akciğer tüberkülozunda ise öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs, sırt, yan ağrısı, nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir. Yaklaşık üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat edilmesi gerekmektedir.
     Verem hastalığında ortalama 6-8 aylık tedavi süresi ile yaklaşık yüzde 99 iyileşme sağlandığı belirten Öztürk, ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaşmanın ortadan kalktığını kaydetti.
    
     Muhabir: Betül Abbak
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Verem Savaşı Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER