Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası -Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: 2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu hesaplanmıştır


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, 2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon tüberkülozdan ölüm olduğunun hesaplandığını bildirdi.
     Durulmuş, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Verem Eğitim ve Propaganda Haftasının 1947 yılında kutlanmaya başlandığını belirterek, haftanın amacının verem ile ilgili toplumun bilgilendirmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi olduğunu ifade etti.
     Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu vurgulayan Durulmuş, şunları kaydetti:
     Bu insanların yüzde 10u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklardır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tüberküloz 2012 Raporuna göre dünya genelinde tüberküloz insidans, prevelans ve mortalite hızları düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu hesaplanmıştır. Dünya genelinde insidans, prevelans ve mortalitenin en yüksek olduğu bölgeler Afrika ve Güney Doğu Asya bölgeleridir. Türkiye 53 ülkeden oluşan DSÖ Avrupa bölgesinde yer almaktadır. Türkiyede yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır.
     2011 yılında verem savaşı dispanserine kayıtlı toplam tüberküloz olgusu, yüzde 8i önceden tedavi görmüş olgulardır. Toplam 15.679 hastanın 9.182si (yüzde 58.6) erkek, 6.497si (yüzde 41.4) kadındır. Hastaların yüzde 1.3ü (202 kişi) yabancı ülke doğumlu hastadır. Hastaların 9.909unda (yüzde 63,2) akciğer tüberkülozu varken, 5.770inde (yüzde 36.8) akciğer dışındaki organlar tutulmuştur. Ülkemizde verem kontrolü hizmetleri, DSÖnün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi ve Stop tüberküloz stratejisi çerçevesinde yürütülmektedir.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Verem Eğitim ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER