Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -"30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında yazar Zengin, Kısakürekin "Cinnet Müstatili" eserini anlattı


KONYA (A.A) - Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarında yazar Mevlana İdris Zengin, Necip Fazıl Kısakürekin "Cinnet Müstatili" eserini anlattı.
     Zengin, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezindeki konferansta, Kısakürekin eserlerinin çoğunda hapishane hayatının etkisinin olduğunu söyledi.
     "Cinnet Müstatili" kitabının, Necip Fazılın yaşadığı çile ve sıkıntıların yer aldığı bir eser olduğunu ifade eden Zengin, Kısakürekin hayatının büyük kısmının hapishanede geçtiğini anımsattı.
     Zengin; Kısakürekin, hapishane hayatında gördüğü en küçük detayı bile edebi ustalıkla anlattığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     "Necip Fazılın çocukluğu hastalıklarla mücadele ederek geçmiştir. Bir çok okul değiştirir, çünkü çok yaramazdır. Necip Fazıl, okul yıllarında dönemin en ünlü edebiyatçılarıyla tanışır. Şairliğinin ilk yıllarında yazdığı mısralarla dikkati üzerine çekmiş ve Bir dize, bir millete şeref vermeye yeter övgüsüne layık görülmüştür. Üstad, Delirmenin dikdörtgeni anlamına gelen Cinnet Müstatili eserini Yılanlı kuyu şeklinde tasvir eder. Bu kitap, 1952de cezaevine girişinden itibaren hapis hayatının bütün detaylarının yer aldığı bir eserdir. Kısakürek, kitapta; yaşadığı buhranları, ailesi ve dışarıdakilerle iletişimi dahil olmak üzere bahçedeki serçeden, revirdeki doktora kadar geniş bir hayatı anlatmıştır. Yine meşhur Zindandan Mehmete mektup şiiri de bu hapis hayatının bir ürünüdür."
     Programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.
    
     Muhabir: Abdullah Doğan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER