Valla Kanyonunda dağcılar için önlem

Valla Kanyonunda dağcılar için önlem -Kastamonunun Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonunda dağcıların mahsur kalması ve kaybolmasını önlemek amacıyla 23 hassas nokta, fosfor özelliği sahip levha ve renkli sprey boyayla numaralandır


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonunda dağcıların mahsur kalması ve kaybolmasını önlemek amacıyla 23 hassas nokta, fosfor özelliği sahip levha ve renkli sprey boyayla numaralandırıldı.
     Kastamonu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Valla Kanyonuna doğa sporu tutkunlarının ilgi duyduğu, kanyonda kaybolma ve mahsur kalma vakalarının görülmesi üzere İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma Timi (JAK) ve Ulusal Kurtarma Ekibinin 9-16 Eylül tarihlerinde kayıp arama, yön bulma, suda arama ve kurtarma eğitimi yaptığı belirtildi.
     Kanyona profesyonel kılavuz ve gerekli malzeme olmadan giren kişilerin hayati tehlike yaşadıklarının belirlenmesi üzerine kritik bölgelerin krokisinin hazırlandığı anlatılan açıklamada, Kanyon içinde 23 hassas nokta, 500-600 metre aralıklarla fosfor özelliğe sahip levha ve renkli sprey boyalarla numaralandırıldı. Kanyona girecek kişilere kolaylık sağlanması amacıyla tehlikeli bölgeler, ilerleme istikametleri, kamp alanları, akıntının fazla olduğu alanlar ve telefonun çekebileceği bölgeler sprey boylarla işaretlendi ifadeleri kullanıldı.
     Açıklamada, 19 Ağustosta kanyonda kaybolan Anıl Bakarın bulunabilmesi için AFAD ve JAKta görevli 10 personel ile 2 kılavuzun bir süre önce 3 günlük çalışma yaptığını ancak dağcının izine yine rastlanılmadığı kaydedildi.
    
     -Valla Kanyonundaki olay-
    
     19 Ağustosta 112 Acil Servis hattını arayan bir kişi, Valla Kanyonunda 5 arkadaşıyla mahsur kaldıklarını, arkadaşlarından birinin boğulduğunu, birinin yaralandığını belirtmesi üzerine ekipler seferber olmuştu.
     Kriz masasına bağlı ekipler, bölgede yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda kayıp dağcılara 20 Ağustosta ulaşmış, Valla Kanyonu girişinde bekleyen ambulanslarla Yalçın Akbulut, Füsun Sönmez, Ahmet Yarlıgan, Necla Tatlı ve Bayram Sönmez sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Azdavay Devlet Hastanesine kaldırılmıştı.
     Kayıp Anıl Bakara ulaşmak için başlatılan arama çalışmalarından sonuç alınamamıştı.
    
     Muhabir: Özkan Beyer/Sinan Özmüş/Erdinç Aksoy
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Valla Kanyonunda dağcılar için önlem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER