Vali Mayda Santa Antik Kentinde incelemelerde

Vali Mayda Santa Antik Kentinde incelemelerde bulundu


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Dumanlı köyü sınırları içerisinde bulunan Santa Antik Kentinde incelemelerde bulundu.
     Doğu Karadenizdeki önemli turizm merkezi olmaya aday olan Santa Antik Kentine ulaşımı sağlayan yolda incelemelerde bulunan Vali Mayda, yol standardının artırılacağını söyledi.
     Vali Mayda, Santa antik Kentinin 3. derecede sit alanı olduğunu belirterek, Bu bölgede 350 civarında tarihi mesken, 9 adet kilise ve çok sayıda çeşme var. Bunlar 200 yıllık geçmişe sahip. Bir kısmı ayakta duruyor. Çeşmeler çok sağlam. Mahalle aralarında bulunan taş döşeli patika yollar halen duruyor, demek ki burada bir medeniyet yaşamış ve bu yaşamdan arta kalan değerlerin korunması gerekiyor. Artık, burası dünya mirasının bir parçası, böyle görülmeseydi sit alanı ilan edilmezdi dedi.
     Tarihi mekanda zaman içerisinde yeni binalar yapıldığını ifade eden Vali Mayda, şunları söyledi:
     Burada yapılaşma olmaması gerekir. Yapılaşma ile ilgili kişiler hakkında yasal işlemler yapılacak. Tarihi bir dokuda yapı tasarlarken birçok yaklaşım içinde olabilirsiniz. Çevredeki, bitişikteki, karşıdaki tarihi binaların, mimari üsluplarını, malzemelerini örnek alıp gerekli yasal işlemleri bitirdikten sonra, yapılması gerekenler yapılabilir. Santada 350 bina ayakta olduğuna göre, ayakta kalmayanları da hesap edersek 550-650 hanelik bir kent karşımıza çıkıyor. Önemli olan bu güzelliklerin, bu değerlerin hem korunması hem de kullanılmasıdır. İster sit alanı olsun, ister olmasın, yapılanma şartlarına mutlak uymamız lazım.
    
     Muhabir: Engin Doğru
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Vali Mayda Santa Antik Kentinde incelemelerde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER