Uzunmehmeti Anma ve Kömür Günü

Uzunmehmeti Anma ve Kömür Günü -Zonguldakta, Uzunmehmetin taş kömürünü buluşunun 183. yıl dönümü törenle kutlandı


ZONGULDAK (A.A) - Uzunmehmetin taş kömürünü buluşunun 183. yıl dönümü, Zonguldakın Ereğli ilçesine bağlı Kestaneci Mahallesinde törenle kutlandı.
     Uzunmehmet Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, çelenklerin sunulması ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
     Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaptığı konuşmada, Uzunmehmetin kömürü bularak Türkiyenin enerji üssü olmasına öncelik ettiğini söyledi.
     Zonguldakın Türkiyeyi yıllarca sırtında taşıdığını, ilerleyen yıllarda da yanlış politikalar yüzünden ekonomisinin çökmeye başladığını savunan Posbıyık, şunları kaydetti:
     Bu memlekette kömürü bulan, Zonguldakı enerji üssü yapan Uzunmehmet gibi bir büyüğümüz var. 20 senedir törenleri yapıyoruz, ben hiçbir Türkiye Taşkömürü Kurumu genel müdürünü bu törenlerde görmedim. Bu vefasızlık ve saygısızlık nedir- Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) genel başkanı ve yönetim kurulu üyelerini de görmedim. Sendika genel başkanı bir mesaj dahi gönderemiyor musun- Parasını ben vereyim, yazık değil mi- Herkesi uyarıyorum. Ereğli her geçen gün geriye gidiyor. İlçeye sahip çıkan yok.
     GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da bölgede bulunan taş kömürünün önemini çok iyi bildiklerini ifade ederek Bugün Türkiye, taş kömürü için dışarıya yılda 5 milyar dolar para ödüyor. Oysa bu paranın 2-3 milyar doların ülkemizde kalması kaçınılmazdır. Çünkü yer altında 1,3 milyar ton kömür rezervimiz hazır halde yatmaktadır diye konuştu.
     Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutan Vekili Deniz Kıdemli Albay Erkan Oral, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşların katıldığı törende, ilk ve orta dereceli okulları arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
    
     -Uzunmehmetin öyküsü-
    
     Uzunmehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yılları arasında geçiyor.
     Öyküde, Uzunmehmetin kömürü buluşu şöyle anlatılıyor:
     Uzunmehmet, Ereğliye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820li yıllarda Ereğlinin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzunmehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.
     Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.
     Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbula götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek Uzunmehmeti 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.
     Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzunmehmetin kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbula fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzunmehmeti, Leblebici Hanında öldürtür.
    
     Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş/Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Uzunmehmeti Anma ve Kömür Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER