Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi

Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi -Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı: Proje için tüm tarafları kapsayacak bir çalışmanın adımları atılmaya başlandı


TRABZON (A.A) - Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi için şehir plancısından mimarına, esnafından tüccarına, kiracısından mal sahibine, mağaza çalışanından seyyar satıcısına, sokağın kullanıcısı halktan otopark işletmecilerine kadar tüm tarafları kapsayacak bir çalışmanın adımlarının atılmaya başlandığını bildirdi.
     Yaylalı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede mevcut alışveriş merkezlerinin, kentlerin tanıtım ve markalaşması için çok önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
     Bulundukları kentlere olan katkıları yanında yerel esnaf ve tüccar açısından olumsuzluklar da doğurduğunu savunan Yaylalı, şöyle devam etti:
     Alışveriş merkezlerinin istihdamda ve diğer alanlardaki katkısı kadar, kent ekonomisinden götürdükleri de etraflıca değerlendirilmelidir. Özellikle Trabzon gibi tarihi ticaret kentlerinde zaten zorla ayakta durmaya çalışan esnaf açısından değerlendirildiğinde, alışveriş merkezlerine karşı olmadan bunların yanında esnafın da yenilenmesi, yenilenmeye teşvik edilmesi ve bu kapsamda yeni projeler üretilmesi önemlidir. Kentlerin açık alanlarında yapılacak çalışmalarda, bunun topluca yenilenme ve bu yenilenmenin içinde herkesin bulunmasının zorunlu bir durum olduğu ilgili taraflara net bir şekilde ifade edilmelidir. Dünyada bunun birbirinden farklı birçok örneği bulunmakla beraber, oluşturuldukları kentlerin sosyal yapısı, tarihi, kültürel değerleri gibi benzemezlikler dikkate alındığında kopyalamanın doğru bir yol olmadığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Özellikle yaşayan halkın veya çalışma yapılan açık alanın kullanıcı profilinin büyük ölçüde etken olduğu bu tür çalışmalarda hassas davranılmalı, tabir yerinde ise kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıdır.
     Trabzon Kent Konseyi Yürütme Kurulunun, üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan birinin de Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi olduğunu ifade eden Yaylalı, şunları kaydetti:
     Uzun Sokak, bir alışveriş merkezinde olması gereken tüm fonksiyonları içinde barındırmasına rağmen, plansız ve düzensizlikler yüzünden cazibe merkezi haline dönüşememektedir. Uzun Sokakın ana güzergahının ve ara yollarının fonksiyon belirlenerek yeniden düzenlenmesi, sokağın görsel olarak yenilenmesi, güvenlik açısından gerekli tedbirlerin modern yöntemlerle sağlanması, düzenlenebilecek sokak etkinliklerinin araştırılması, sorunların ve ihtiyaçların tespiti, esnafın, mağaza çalışanlarının kısacası tüm tarafların isteklendirilmesi, tanıtım, tek başına marka değerinin oluşturulması gibi birçok yönü olan bu uzun soluklu çalışma ülkemiz için de önemli bir adım olacaktır.
     Yaylalı, proje için, şehir plancısından mimarına, esnafından tüccarına, kiracısından mal sahibine, mağaza çalışanından seyyar satıcısına, sokağın kullanıcısı halktan otopark işletmecilerine kadar tüm tarafları kapsayacak bir çalışmanın adımlarının atılmaya başlandığını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Bu çerçevede öncelikli olarak sokak kullanıcısı ve mevcut alışveriş merkezlerini kullanan halkımıza yönelik anket çalışması yapılması 16 Temmuz tarihli toplantımızda kararlaştırılmıştır. Ayrıca, kurumsallaşma çalışmalarını tamamlamak üzere olan Trabzon Kent Konseyimizin çalışma grupları toplanmaya başlamıştır. Toplantı takvimine göre Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Çalışma Grubu, Kültür ve Sanat Çalışma Grubu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çalışma Grubumuzun öncelikli konularından biri de bu Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesidir. Anket çalışmalarımız şu an aktif şekilde devam etmektedir. Temel amacı kent için ortak akıl oluşturabilmek olan Trabzon Kent Konseyimiz, sokak ve alışveriş merkezi kullanıcılarının ardından Uzun Sokaktaki tüm esnafımızla, mağaza çalışanları, mal sahipleri ve diğer işletmelerle anket çalışmalarına devam edecek ve bunların sonuçlarını başta plancılar ve kent yöneticileri olmak üzere projeyi somutlaştıracak taraflarla paylaşacaktır.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER