Uzun Ahmet Tabyasının turizme kazandırılması talebi

Uzun Ahmet Tabyasının turizme kazandırılması talebi -ERİHDER Başkanı Toparlak: Erzurumda bulunan tarihi Uzun Ahmet Tabyası turizme kazandırılmalıdır


ERZURUM (A.A) - Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (ERİHDER) Başkanı Nuri Toparlak, Erzurumda bulunan tarihi Uzun Ahmet Tabyasının turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
     Toparlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 22 tabya bulunduğunu anımsatarak, bu tabyaların turizme kazandırılarak, milli park haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.
     Tabyalarla ilgili çeşitli araştırmalar yaptıklarını belirten Toparlak, Yaptığımız araştırmalarda Erzurumda bulunan tarihi tabyaların yıkılmak üzere olduğunu tespit etik. İnsanı şaşkınlığa uğratan mimari özeliklerin kullanılarak yapıldığı tabyaların hayvanlar tarafından barınak olarak kullanılması üzüntü verici. Bunun yanında tarihi tabyalar define avcılarının mekanı haline gelmiş durumda dedi.
     Toparlak, tarihi Uzun Ahmet Tabyasının da harabeye dönüştüğünü ifade ederek, Uzun Ahmet Tabyasının, 1877- 1878 yıllarında Osmanlı Rus harbine tanıklık ettiğini belirtti. Bu tabyanın 1980li yıllara kadar askeriye tarafından kullanıldığını anlatan Toparlak, Askeriye döneminde bakımı yapılan tabya şimdilerde içler acısı durumda. Erzurumda bulunan tarihi Uzun Ahmet tabyası turizme kazandırılmalıdır diye konuştu.
     Uzun Ahmet Tabyasının mimari özellikleriyle diğer tabyalardan farklı olduğunu belirten Toparlak, tarihi eserlerin ve tabyaların Türkiye Cumhuriyetinin tapuları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Erzurumda yaklaşık 22 tabyamızdan birkaç tanesi onarımlı ve bakımlı. İlgilenilmediği için kullanılmayan, kaderine terk edilen tabyalarımızda içler acısı görüntüler oluşmaktadır. Tabyalar milli park ilan edilmelidir ya da mesire alanı olmalıdır. Bu alandaki tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Özel İdare Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü geçmişte tabyaların tanıtımıyla ilgili kitaplaştırma çalışması yaptı. Çalışmalar sadece proje aşamasında kalıyor ve hayata geçemiyor. Önemli olan tabyaların bakım ve onarımının yapılmasıdır.
     Toparlak, tarih bilincine önem veren herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Gamze İspirli / Emine Konuk
     Yayıncı: Muharrem Aksakallı
<< Önceki Haber Uzun Ahmet Tabyasının turizme kazandırılması talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER