UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: -2012, Türkiyenin ihracat kanalıyla büyüme yılıdır


BURSA (A.A) - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2012de küresel anlamda yaşanan belirsizliklere rağmen Türk ekonomisinin istikrarını ve güçlü makro ekonomik dengelerini koruduğunu belirterek, 2012, Türkiyenin ihracat kanalıyla büyüme yılıdır dedi.
     Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, 2012de yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Gelişmiş ekonomilerde büyüme oranlarının zayıf, işsizlik oranlarının ise yüksek düzeyde devam etmekte olduğunu vurgulayan Burkay, şunları kaydetti:
     Kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin kaygılar devam etmektedir. Euro Bölgesinde alınan önlemlere rağmen güven ortamı hala tam olarak sağlanamamıştır. Gelişmekte olan ekonomilerde büyüme, bir miktar yavaşladı. Olağanüstü parasal genişlemeye rağmen ABDde ekonomik büyüme potansiyelin altında devam ederken Euro Bölgesi daralmaya devam etmektedir. Gelişmiş ekonomilerin sürdürülebilir mali dengeleri sağlamak için uyguladıkları sıkı maliye politikaları ile banka ve hane halkının borçluluk oranlarını azaltma çabaları ekonomik büyümeyi sınırlamaktadır. Zayıflayan küresel ticaret ile finansal sektördeki dalgalanmalar da tüketici ve reel sektör güvenini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple birçok ülke ve uluslararası kuruluş büyüme tahminlerini güncellemiştir. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda yayımladığı tahminlerini 2012 için 0,7, 2013 için de 0,9 puan aşağı yönlü revize etmiştir.
     Dünya ekonomisinin yüzde 19unu oluşturan Euro Bölgesinde birçok ülkenin teknik olarak resesyona girdiğini bildiren Burkay, 2011de yüzde 1,4 oranında büyüyen Euro Bölgesinin 2012de yüzde 0,4 daralması, 2013de ise neredeyse yerinde sayarak sadece yüzde 0,2 büyümesinin beklendiğini bildirdi.
     Burkay, bölge ekonomisinin 2007 sonundan bu yana yüzde 1,9 oranında küçüldüğü göz önüne alındığında krizin bölge üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılacağını vurgulayarak, Gelişmiş ülkelerdeki sorunlar, gelişmekte olan ülkeleri ticaret, finansman ve beklentiler açısından olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla bu yıl gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme yavaşladı. 2011de yüzde 6,2 oranında büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 5,3 ve 5,6 büyüyeceği tahmin ediliyor. Dünya ticaret hacmindeki artış da 2012de bir miktar yavaşladı. 2011de yüzde 5,8 büyüyen küresel ticaretin 2012de yüzde 3,2 önümüzdeki yıl ise bir miktar hızlanarak yüzde 4,5 oranında artacağı tahmin ediliyor ifadelerini kullandı.
    
     -Türkiye ekonomisi güçlü büyüme sürecine devam edecektir-
    
     Burkay, Türkiyenin 2011in son çeyreğinden itibaren girdiği yumuşak iniş sürecini başarıyla yönettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     2013de Türkiyedeki ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerden birisi de ihracatçı firmaların bir yandan ihracatta başarılarına devam etmeleri diğer yandan da iç piyasanın artan ihtiyaçlarına yönelmeleri ve iç piyasadaki perakendecilerin güncel taleplerini karşılayarak iç piyasayı canlandırmaları olacaktır. Bu süreçte, büyüme kompozisyonu iç ve dış talep arasında dengelenmeye devam edecek ve cari açık daha da daralacaktır. Ayrıca enflasyonist baskılar azalarak Türkiye ekonomisi güçlü büyüme sürecine devam edecektir.
     2012, Türkiyenin ihracat kanalıyla büyüme yılıdır ifadesini kullanan Burkay, tekstil sektörünün entegre yapısı ve tecrübesi ile uluslararası pazarlarda dünyanın tüm ülkelerine güven verdiğini, 2013de de dış ticaretin yükselen yıldızı olarak başarıyla yoluna devam edeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER