Usta ellerin dokunduğu eşsiz sanat eserleri

Usta ellerin dokunduğu eşsiz sanat eserleri -Ereğlideki bakır işleme ustaları, atadan deden kalan bakır kaplara adeta yeniden hayat veriyor


KONYA (A.A) - Ereğlide eski bakır kaplar, usta ellerin dokunuşlarıyla eşsiz sanat eserlerine dönüşüyor.
     İç Anadolu bölgesinde bulunan ve yalnızca üç bakır işleme ustasından biri olan Güray Sağlam (41), 35 yılın verdiği bilgi, birikim ve tecrübe ile vatandaşların atalarından kalan tarihi bakır araç ve gereçlerini yaptığı el işi işlemelerle eşsiz birer sanat eserine dönüştürüyor.
     1980li yıllarda başladığı işine aralıksız devam ettiğini ifade eden Güray Usta, yaptıkları işin bir meslek dalından ziyade bir sanat dalı olduğuna dikkat çekiyor.
     İç Anadoluda bu sanatsal mesleğin sadece Konyada ve Ereğlide yapıldığını söyleyen Güray Sağlam, 80li yıllarda popüler bir meslek dalı olan bakır işlemeciliğinin şimdilerde gelir seviyesi düşük olduğundan tercih edilmeyen meslek grupları arasında olduğunu, hatta kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek dalı olduğunu kaydetti.
     Vatandaşların dedelerinden ve ninelerinden kalan anıları yaşatmak için bu bakır kap kacakları kendilerine getirdiğini belirten Sağlam, bilgi ve tecrübe ile bu araç ve gereçlerin usta eller tarafından eşsiz sanat eserleri halene getirildiğini söyledi.
     Sağlam, işlenmek üzere getirilen araç ve gereçlerin en az 50 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu ifade etti.
     Şimdiye kadar kendisine getirilen bakır kaplardan en eskisinin yaklaşık 1.5 asırlık gibi bir tarihi geçmişe sahip olduğunu kaydeden Güray Usta, bakır araç gereçlere yalnızca işleme yapmadığını, işlediği her araç ve gerece iç dünyasından farklı duygu ve düşüncüleri kattığını dile getirdi.
    
     Muhabir: Hasan Hüseyin Alemdar
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Usta ellerin dokunduğu eşsiz sanat eserleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER