Ünyede Fındıkta Kaliteyi Arttırmak İçin Harekete

Ünyede Fındıkta Kaliteyi Arttırmak İçin Harekete Geçin toplantısı


ORDU (A.A) - Ünye Ticaret Borsası ve Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Fındıkta Kaliteyi Arttırmak İçin Harekete Geçin konulu toplantı düzenlendi.
     Ünye Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yetkin Esen, tarım desteklerine ilişkin devletin üreticiye gerekli desteği verdiğini söyledi.
     Desteklemelere rağmen fındık ürününde verimin düşük olduğunu vurgulayan Esen, Bunun en büyük sebebi fındık bahçelerinin yaşlı olması. Bölgedeki fındık ocakları 100 yaşında. Yaşlı dalları kesmekle ocak gençleşmez. Ocakların yenilenmesi şart. En çok 60-65 yılda ocaklar yenilenmeli. Bahçelerin yenilenmesine yönelik bölgede örnek bahçeler yapılacak diye konuştu.
     Bölgede üretilen fındıkta oluşan aflatoksinin başlıca sebebinin kırık ve çatlak fındıklar ile depolama yönteminden kaynaklandığını ifade eden Esen, Fındığın patoza yaş verilmesi, daha çok kırık ve çatlak olmasına, bu kırık ve çatlaklar depolama sırasında alfatoksine neden olmakta. Birde depolama şekli de alfatoksin oluşumunun başlıca sebeplerinden diye konuştu.
     Esen, fındık için gelecekte en büyük tehlikenin kuraklık olduğunu, suyu ve imkanı olan üreticilerin bahçelerine sulama sistemi kurması gerektiğini söyledi.
     Ziraat Mühendisi Mustafa Çuhacı, fındıkta kaliteyi arttırmak için yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verdi.
     Toplantıya, Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, kurum ve kuruluşların temsilcileri, köy muhtarları ve üreticiler katıldı.
     (HC-İSM)
<< Önceki Haber Ünyede Fındıkta Kaliteyi Arttırmak İçin Harekete Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER