Ünü ülke sınırlarını aşan tat: Zile

Ünü ülke sınırlarını aşan tat: Zile pekmezi -Tokatın Zile ilçesinde, yöreye özgü olarak yapılan pekmez, 20 ülkeye ihraç ediliyor -Zile Belediye Başkanı Vidinel: -Firmalarımız pekmez talebini karşılamakta zorlanıyor


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Zile ilçesinde, yöreye özgü yöntemlerle yapılan ve ilçenin adıyla anılan pekmez, 20 ülkeye ihraç ediliyor.
     Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin her tarafında pekmez üretimin yapıldığını ancak Zile pekmezinin diğerlerinden çok farklı olduğunu söyledi.
     Zile pekmezinin özelliklerine değinen Vidinel, Zile pekmezinin en önemli özelliği, renginin beyaz olması. Narenciye üzümünden yapılıyor dedi.
     Yöreye özgü pekmezi korumak adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vidinel, şöyle konuştu:
     Pekmezi korumak adına Zile Ticaret ve Sanayi Odası ile birkaç yıl önce coğrafi işaretini aldık. Birtakım kriterleri ortaya koyduk. Beyaz pekmez üreten firmaların bu kriterlere göre pekmezleri üretmeleri gerekiyor. Zaman içerisinde pekmezimizin tadı değişir diye bu coğrafi işareti aldık. Ülkemiz genelinde pekmezler gri veya kırmızıya yakındır. Zile pekmezi ibaresi bulunan pekmezler beyazdır, krema şeklindedir. Ekmeğe sürülebilen çikolata gibidir. Rengi beyazdır, enerji kaynağıdır. Zile pekmezi çocuklarımızın kemik gelişimi için tercih ettikleri gıdadır. Beyaz pekmez Zilemiz hariç ülkemizin hiçbir yerinde üretilmiyor.
     Vidinel, Zile pekmezini tanıtmaya gayret ettiklerini belirterek, Fuarlarda pekmezleri stantlarımızda sergiliyoruz. Bu stanttan fuarı gezen insanlara pekmezleri tattırıyoruz. İlçemizde pekmez üretimi yapan firmalarımız pekmez talebini karşılamakta zorlanıyor. 20 ülkeye Zile pekmezinin ihracatı yapılıyor diye konuştu.
    
     -Beyazlaştırmak için yumurta akı kullanılıyor-
    
     Üreticilerden Fatih Atay ise Zile pekmezinin bölgedeki narenciye üzümlerinden yapıldığını söyledi. Diğer pekmezler gibi işlem yaptıklarını, farklı olarak pekmezi beyazlatmak için yumurta akı kullandıklarını anlatan Atay, şunları kaydetti:
     Yüzyıllardır ilçemize özgü olarak üretiliyor. Eskiden beyazlaştırma işlemini insan gücüyle yapıyorduk. Şimdi ise makine ile bu işlemi yapıyoruz. Üzümü bir günde pekmeze dönüştürüyoruz. Müşteriye sunmamız birkaç haftayı buluyor. Bu sene yaklaşık 25 ton üzüm işledik. Bundan da 3,5 ton pekmez elde ettik. Zile pekmezimizi daha çok tanıtmamız gerekiyor.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Ünü ülke sınırlarını aşan tat: Zile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER