Uluslararası Engelliler Günü

Uluslararası Engelliler Günü -Malatya Halk Sağlığı Müdürü Şener: Engellilik yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli konulardan biridir


MALATYA (A.A) - Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, engelliliğin yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli konulardan biri olduğunu belirtti.
     Şener, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, engelliliğin doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlandığını belirtti.
     Birleşmiş Milletler tarafından 1976 yılında alınan kararla 1981 yılının Engelliler Yılı, 1992 yılında alınan kararla da 3 Aralık gününün Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edildiğini anımsatan Şener, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10unun, yani 650 milyon kişinin engelli olduğunu kaydederek, çeşitli hastalıklar ve trafik kazaları gibi nedenlerle dünyada engelli sayısının arttığını ifade etti.
     Türkiyede Engelliler Araştırması 2002 verilerine göre, nüfusun yüzde 12.28inin engelli olduğunu ifade eden Şener, ortopedik, görme, işitme ve konuşma engellilerle zihinsel engellilerin oranının yüzde 2.58 iken süreğen hastalığı nedeniyle engelli olanların oranının ise yüzde 9.70 olduğunu bildirdi.
     Şener, Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca engelli insan bulunmaktadır. Engellilik yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli konulardan biridir değerlendirmesinde bulundu.
     Engelliliğe yol açan pek çok faktör olduğunu ifade eden Şener, akraba evliliklerine bağlı olarak daha sık görülen genetik hastalıklar, annenin sahip olduğu kronik hastalıklar, gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları, annenin yaşı, annenin hamilelik döneminde, doğum esnasında ve sonrasında karşılaştığı sorunlar, uzun süren yenidoğan sarılığı, zehirlenmeler, yanlış antibiyotik veya diğer ilaçların kullanılması, metabolik sorunlar, çocuk ve erişkin dönemde ortaya çıkan çeşitli sebeplerin sayılabileceğini kaydetti.
     Sağlık Bakanlığı ve Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak engelli bireylerin sağlık hizmeti taleplerinin, beklentilerinin tam ve sürekli karşılanması ve sağlık bakım kalitesinin yükseltilmesine yönelik çeşitli uygulamalar yaptıklarını belirten Şener, engellilere yönelik sağlık hizmeti sunumunda Sağlık Bakanlığının Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırasına İlişkin Genelgesi hükümlerine uygun olarak hareket edildiğini bildirdi.
     Engellilere sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarının iç ve dış mekanlarının mimari ve çevresel düzenlemeleri yapılarak engellilere uygun hale getirildiğini vurgulayan Şener, ayrıca Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında engelli olup yatağa bağımlı vatandaşlara sağlık hizmetini evlerinde sunduklarını anımsattı.
     Kemal Şener, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak insanların ne olursa olsun eğitim ve rehabilitasyonla engelleri aşabileceğine inandıklarını ve bu yönde hizmetleri sürekli kılan çalışma anlayışı içinde olduklarını belirtti.
     Her bireyin engelli adayı olduğu bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Şener, Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
<< Önceki Haber Uluslararası Engelliler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER