Uludağ Üniversitesinde mutlu son

Uludağ Üniversitesinde mutlu son -Rektörlük binasına 29 Kasımda zorla girdikleri ve izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle iş akitleri feshedilen 17 işçi yönetim tarafından affedilerek tekrar işe alındı -UÜ Rektörü Kamil Dile


BURSA (A.A) - Uludağ Üniversitesinde (UÜ) 29 Kasımda Rektörlük binasına zorla girdikleri ve izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle iş akitleri feshedilen 17 işçi yönetim tarafından affedilerek tekrar işe alındı.
     UÜ Rektörü Kamil Dilek, Rektörlük binasında düzenlenen ve DİSK Genel Başkanı Erol Ekicininde katıldığı ortak basın toplantısında, 29 Kasımda üniversitede tasvip etmedikleri olaylar yaşandığını ve bu nedenle yönetim olarak 17 taşeron çalışanın işine son verdiklerini hatırlattı.
     Bu tür olayların temel gerekçesinin kendilerini de aşan sorunlar olduğunu dile getiren Dilek, İşçilerimiz taşeron firma üzerinden istihdam ettiğimiz, ki bizim mesai arkadaşlarımız onlar. Yeni ihale aşamasında bu ihaleyi engellemek istemelerinden kaynaklanan bir durumdu. Ama Türkiyede ki mevcut yasalar ve mevzuat çerçevesinde ihale yapmadan, mahkeme kararlarına rağmen bizim bu işçileri istihdam edebilmemiz mümkün değil. Bunların maaşlarını ödememiz mümkün değil. Ben 1,5 ay önce Maliye Bakanlığına özel görüşmelere de gittim. Biz hukuken mali boyutta Maliye Bakanlığına bağlıyız. Dolayısıyla ihale yapmadan taşeron firma üzerinden işe aldığımız işçilerin maaşlarını ödememiz mümkün değil. Ama o dönemde işçilerimizin amacını aşan, kendilerini yeterince frenleyememelerinden kaynaklanan bir gerilim ve şiddet olayları ile karşı karşıya kaldık. dedi.
     İşçilerin daha önce yaptıkları eylemlere de duyarsız kalmadıklarını vurgulayan Rektör Dilek, şöyle devam etti:
     Demokratik, yasal ve hizmeti aksatmayan eylemlere asla duyarsız kalmadık ve hiç bir ceza da vermedik. Şu ana kadar tepkiler, eylemler nedeniyle ceza alan bir grup yoktu. Bu ilk olmuştur. Çünkü şiddet içeriyordu ve kamu düzenini bozuyordu. Dolayısıyla biz yönetim olarak iş akitlerine son verdik. Ancak onları aşsız ve işsiz bırakmak istemedik. Ancak medya huzurunda söylemek isterim ki; böyle bir affımız bir daha asla olmayacaktır. Bu defalık işçilerimizin iş akitlerini yenileyeceğiz. Burada işin hukuki boyutunu tartışamayız. Kendilerine maaş ödeyebilmemiz için bu ihalenin mutlaka yapılması gerekir.
    
     -Mücadelemiz Rektörlüğe karşı değil, taşeronlaşmaya karşıdır-
    
     DİSK Genel Başkanı Ekicide yıllardır yaptıkları mücadeleler neticesinde taşeronlaşmaya karşı pek çok kazanımlar elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
     Yıllardır Türkiyenin pek çok hastanesinde ve Bursada Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde güvencesiz çalışma biçimlerine, taşerona karşı pek çok kazanışlar elde ettik. 29 Kasımda düzenlenen ihalenin de hukuksuz olduğunu ifade etmek, bugüne kadar kazanılmış haklarımızı korumak ve olayı kamuoyu ile paylaşmak için ihale salonu önünde basın açıklaması yapmak istedik. Uludağ Üniversitesi Rektörlük binasına zorla girerek yönetime haksızlık oluşturacak amacımız olmamıştır. Bizim mücadelemiz Rektörlüğe karşı değil taşeron çalışmaya karşıdır. Yaşanan olaylardan sonra işçilerimizin geri dönmesine imkan veren yönetime teşekkür ediyoruz.
     Toplantı sırasında salonda hazır bulunan işçiler de yönetimden özür dileyerek yaşananlardan dolayı kendilerinin de üzüntü duyduklarını dile getirdi.
     UÜ Tıp Fakültesinde çalışan taşeron işçileri 29 Kasımda, 2010daki mahkeme kararına rağmen üniversitenin hizmet alımı için ihale yapmasını protesto etmek amacıyla eylem yapmıştı. Eylem sırasında, işçilerin ihaleyi engellemek amacıyla üniversitenin rektörlük ve tıp fakültesinin dekanlık binalarına girmeye çalışması sonucu yaşanan arbedede 6 kişi yaralanmış, yaralılar, UÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmıştı.
    
     Muhabir: Semih Kır / Metin Aktaş / Harun Kaymaz
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Uludağ Üniversitesinde mutlu son Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER