Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Denizlide: -Demiryollarında herşey dışardan alınırken şu anda yüzde 50den fazlasını Türkiyede yapar hale geldik -Sinyalizasyon tren işletmeciliğinin emniyeti için olmazsa olmaz


DENİZLİ (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, Demiryollarında herşey dışardan alınırken şu anda yüzde 50den fazlasını Türkiyede yapar hale geldik dedi.
     Bakan Yıldırım, tatil yaptığı Denizlide esnafı ziyaret etti, Bayramyeri Meydanında vatandaşlar ve Japon turistler ile bir süre sohbet etti.
     Daha sonra Denizli Ticaret Odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, demiryollarında son 10 yıldır ciddi projeler yürüttüklerini, bunların yüksek hızlı tren, mevcut hatların yenilenmesi, elektrikli olmayan hatların elektrikli hale getirilmesi, sinyalsiz hatların sinyalli hale getirilmesi ve yerli demiryolu sanayinin kurulması olduğunu söyledi.
     Yıldırım, projelerin hepsinde belirli bir mesafe alındığını ifade ederek, Yüksek hızlı trende Ankara-Eskişehir, Eskişehir-Konya tamamen bitti. Bu yılın sonunda Ankara-İstanbul açılacak. İzmir-Ankara-Afyon-Uşak-Manisa ve Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas hattına başladık. Bursa-Bilecik hattı da başladı. Diğerleri de planlama safhasında. Yerli demiryolu sanayisinde çok ciddi gelişmeler var. Artık en son model lokomotifi yapar hale geldik. Hızlı treni, yüksek hızlı treni, normal tren raylarını, traversleri, bağlantı elemanlarını yapar hale geldik. Demiryollarında herşey dışardan alınırken şu anda yüzde 50den fazlasını Türkiyede yapar hale geldik dedi.
     Ulusal Demiryolu Sinyalizasyon Sistemi projesini sessiz sedasız yürüttüklerini dile getiren Yıldırım, sinyalizasyonun en zor işlerden birisi olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, sinyalizasyonda henüz dışa bağımlılıktan kurtulunamadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK ve Devlet Demiryolları bir proje başlattı. Bu projenin amacı yerli sinyal sistemini kurmak. Burada da önemli olan yazılım. Yani 3, 5 ve 10 dakikada bir tren kaldırdığınız zaman oradaki trenlerin birbiriyle herhangi bir zarar görmeden işletilmesi... Sinyalizasyon tren işletmeciliğinin emniyeti için olmazsa olmaz birşey. Bu konuda da dışa bağımlılıktan kurtulmak için bir çalışma yapıyoruz. Çalışma iyi gidiyor, sonuçlar başarılı. Fakat tam anlamıyla emin olmamız lazım. Bunu başka bir hatta uygulamadan önce, kapalı bir hatta yapıyoruz. Test hattımızda bütün ihtimalleri, aksilikleri aynı anda deneyerek sistemin sorunsuz çalıştığını görmek istiyoruz. Çalışmalar büyük oranda ilerledi, yakın zamanda tamamlanacak. Test aşamasından sonrada sinyalsiz hatlarda bu uygulamaya geçeceğiz.
     Bakan Yıldırım, Denizli-İzmir hattını da yenilediklerine değinerek, iki şehir arasındaki mesafenin 7 saatten 4 saate indiğini, bu süreyi daha da aşağıya indirecek bir proje çalışması yaptıklarını söyledi. Projenin mevcut hattın çift hatta çıkarılmasını, bazı keskin virajları düzeltmeyi içerdiğini anlatan Yıldırım, Proje ihalesine çıkıyoruz. Daha sonra da yapımına geçeceğiz. Böylece artık İzmir-Denizli arasında da hızlı tren çalışmaya başlayacak dedi.
     Özelleştirme Yüksek Kurulu onayını bekleyen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili henüz değerlendirme yapmasının uygun olmayacağını belirten Yıldırım, gelecek günlerde geniş ve kapsamlı açıklamanın yapılacağını bildirdi.
     Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bunlar tekrar değerlendirilecek şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, henüz Özelleştirme Yüksek Kurulu onayı çıkmadığı için sürecin tamamlanmadığını ifade etti.
    
     -Boynumdaki sıkıntıda epey bir rahatlama oldu-
    
     Bakan Yıldırım, Denizlinin şifa dağıtan ılıcaları, bereketli toprakları, üreten insanlarıyla Türkiyenin büyüme yolunda lokomotifi olan bir il olduğunu belirtti.
     Denzilinin ihracatı ithalatından fazla olan nadir illerin arasında yer aldığını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Özellikle tekstilde, mermerde ve diğer sanayi ürünlerinde çok önemli ihracat potansiyeli olan bir ilimiz. Biz de burada şifa dağıtan sulardan istifade etmek için bir kaç günümüzü Denizlide geçirdik. Şifa da bulduk. Boynumdaki sıkıntıda epey bir rahatlama oldu. Dolayısıyla herkese tavsiye ediyoruz. Pamukkaledeki termal tesisler şifa dağıtıyor.
     Denizlinin termal kapasitesinin daha etkin kullanılması için başlatılan projelerin gerçekleştirilmesinin önemine dikkati çeken Yıldırım, 2500 yıllık tarihle birlikte bu termal dünyaya daha fazla tanıtılabilinirse Denizli sadece tekstil ve diğer sektörlerde değil, sağlık turizminde de çok önemli bir noktaya gelebilir. Memleketimizin her köşesinde buna benzer tesisler var. Hepsinin ayrı termal özellikleri var. Dolayısıyla önemli olan bu kaynakları ortaya çıkarmak diye konuştu.
     Basın toplantısının ardından Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Bakan Yıldırıma cam vazo hediye etti.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Halil Şahin
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER