Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Erzincanda (1) -Yıldırım: Biz Ankara ile ortak metro yapmadan önce İzmirle yaptık. Bu Türkiyede bir ilktir. Bunun altını çiziyorum. Hiçbir belediyeyle bir raylı sistem projesi yapmad


ERZİNCAN (A.A) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Biz Ankara ile ortak metro yapmadan önce İzmirle yaptık. Bu Türkiyede bir ilktir. Bunun altını çiziyorum. Hiçbir belediyeyle bir raylı sistem projesi yapmadık. Ne Türkiyede ne dünyada örneği var dedi.
     Yıldırım, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Erzincanda Vali Selman Yenigünü ziyaret etti. Ziyarette, gazetecilerin CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydının, İstanbul, Ankara ve İzmir metrolarının yapım süreçlerine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yıldırım, Açıklamasına baktığımız zaman, tamamen gerçek dışı, bilgiye dayanmayan, bir takım sözlerden ibaret olduğunu görüyoruz ifadelerini kullandı.
     Gökhan Günaydının Ankaradan İzmiri çok iyi göremediğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:
     Bir İzmir milletvekili olarak, İzmire 35 projesi ile hizmet eden birisi olarak, sayın Günaydının söylediklerinin ne kadar çarpıtılmış, ne kadar gerçek dışı olduğunu sizlere tek tek rakamlarla izah edeceğim. Öncelikle iddianın bir tanesi nedir. İzmire hükümet gerekli yardımı yapmıyor. Ankara ve İstanbula yapıyor, İzmire yapmıyor. Bu tamamen gerçek dışıdır, doğru değildir. Belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları pay nüfusları ile orantılı olup, bunlar her ay hesaplarına aktarılmaktadır. Burada herhangi bir azalma söz konusu olmadığı gibi son yıllarda Büyükşehir Belediyelerinin lehine de bir düzenleme yaptık. Başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Diyarbakır, Erzurum olmak üzere birçok Büyükşehir Belediyemizin gelirleri yüzde 40ın üzerinde artırılmıştır. Gelelim, metro işine, İzmirle İstanbulun ve Ankaranın kıyaslanmasına. İddia nedir- Ulaştırma Bakanlığı Ankara ve İstanbula gerekli desteği sağlıyor, İzmire sağlamıyor.
     Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görevinin ulusal düzeyde yurdun her tarafında demiryolu, karayolu, hava alanı, deniz limanı ve her türlü iletişim, internet ve telefon gibi hizmetleri götürmek olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
     Ancak son yıllarda özellikle raylı sistem yapan belediyelerin bu projeleri gerçekleştirmekte zorlandıklarını gördük ve dedik ki sadece bu projeleri Ulaştırma Bakanlığı onaylamasın, aynı zamanda isteyen belediyelere de bu konuda proje yapımına destek olsun. Böyle bir yasal düzenleme yaptık ve müracaatları aldık. Müracaat edenler kim; Ankara, İstanbul, İzmir bir de Adana. Peki durum ne- Ankara zaten başlamış belirli bir düzeye gelmiş, toplam 3 hat, 44 kilometrelik bir raylı sistemi olduğu gibi protokolle devraldık, kalan işleri ihale yaptık, yapımı süratle devam ediyor.
    
     -İzmire farklı muamele yok-
    
     Bakan Yıldırım, İzmirin ise geçen yıl 6 Aralıkta 4 yeni hat yapımı için müracaat ettiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Arkadaşlar gerekli incelemeyi yapmış ve belediyeye, o hatları ulaşım mastır planına işleyin, tekrar bize talebinizi gönderin yönünde cevaplama yapmışlar. Bu cevap geldikten sonra yolcu talebine göre, öncelikli hatlardan başlamak üzere, önce proje yapımını gerçekleştireceğiz. Daha sonra ihale yapıp, yapımı gerçekleştireceğiz. Prensip olarak kabul ettik ancak yapım öncesi lazım olan işlemler şu anda devam ediyor. Bakanlık ve belediye arasında. Aynı şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin talebi de yeni metro hattı olduğu için onlarda da aynı yol izleniyor. Onlar da hala hazırlık dönemi içerisindeler. Adana sadece müracaat etti, fazla bir işlem yapılmadı. Özetle, Ankara hazırdı, devam eden, yarım kalan metrolar vardı, devraldık yapıyoruz. İstanbul ve İzmir için yapmayı prensip olarak kabul ettik. Ancak belediyeler tarafından, gerek İzmir gerekse İstanbulda gerekli hazırlıkların bakanlığın altyapı genel müdürlüğünün istediği bilgilerin, onayların yapılmasını, takiben proje ve daha sonra da yapım süreçlerini başlatacağız. Demek ki İzmire farklı muamele yok. İstanbul, Adana neyse İzmirde aynı konumda bunu bir kere tespit edelim.
     İzmire hükümetin şaşı bakmadığını söyleyen Yıldırım, Bu tamamen gerçek dışıdır. Biz Ankara ile ortak metro yapmadan önce İzmirle yaptık. Bu Türkiyede bir ilktir. Bunun altını çiziyorum. Hiçbir belediye ile bir raylı sistem projesi yapmadık. Ne Türkiyede ne dünyada örneği var. Sadece İzmirde yaptık. İZBAN diye EGERAY diye tanımlanan bu proje dünyada bir ilktir. Türkiyede bir ilktir. Biz muhalefet partisine mensup belediye diye İzmirli vatandaşlarımızı cezalandıramayız. Hizmette siyaset olmaz, hizmet vatandaş içindir. Vatandaş tercihini hangi yönde kullanırsa kullansın hizmet yapılması lazım diye konuştu.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Barış Yalçınkaya / Önder Felek
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER