Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İzmirde: -Su ürünlerinde en hızlı büyüyen 3. ülke Türkiyedir


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Su ürünlerinde en hızlı büyüyen 3. ülke Türkiyedir dedi.
     Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağının temelini atan Bakan Yıldırım, konuşmasına Nazım Hikmetin Hasret isimli şiirinden Mavi aynasında suların boy verip görünmek istiyorum, denize dönmek istiyorum. Gemiler gider, aydın ufuklara gemiler gider dizelerini okuyarak başladı.
     Balıkçılarımız denize dönüyor, vira bismillah. Reislere selam olsun. Rastgele diyen Yıldırım, küçük bir liman niteliğinde olan barınağın, İzmire ve İzmirlilere hayırlı olması dileğinde bulundu.
     Yıldırım, Türkiyede balıkçılığın unutulmaya yüz tuttuğu 2002 yılında denizciliği şahlandırmak üzere çalışmaya başladıklarını ve yakıttan ÖTVyi kaldırarak ekmeğini denizden kazananlara 2,9 milyar lira destek sağlamış olduklarını belirtti.
     Bu çalışmalarla 10 yılda denizcilik ihracatının 3 kat arttığına işaret eden Yıldırım, Türkiye bugün Avrupanın çipura ve levrek ihtiyacının yüzde 25ini karşılıyor. Su ürünlerinde en hızlı büyüyen 3. ülke Türkiyedir. 2002 yılına kadar geri giden balık üretimi 700 bin tonun üzerine çıktı. Avlanan balık miktarı da her yıl 30 bin ton arttı dedi.
     Yıldırım, temelini attıkları yatırımın, Türkiyenin sayılı barınaklarından birisi olduğunu ve bu projenin İzmir için vadettikleri 35 projeden temeli atılan 15incisi olduğunu bildirerek, 25 milyon liraya mal olacak barınakta 200 teknenin emniyetli şekilde barınacağını ifade etti.
    
     -İzmir balıkçılığın merkezi olacak-
    
     Bilişimin, turizmin ve ticaretin başkenti olan İzmiri şimdi de balıkçılığın merkezi haline getireceklerine değinen Yıldırım, 2002 yılında Türkiye ihracatına 2 milyar dolar katkı sağlayan İzmirin, bugün 8 milyar doları aştığını dile getirdi.
     İzmirin kaybedilen yıllarını telafi etmek için yoluna koşar ve emin adımlarla devam ettiğini anlatan Yıldırım, 80 kilometre uzunluğundaki İZBANın, 180 kilometreye çıkarılmasıyla dünyanın sayılı toplu taşıma sistemleri arasına gireceğini kaydetti.
     Yıldırım, İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate düşürecek otoyolun temelini attıklarını, İzmiri Ankaraya yüksek hızlı trenle bağlamak için de çalışmaların devam ettiğini belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile körfezin temizlenmesi ve limanın derinleştirilmesi projelerini uyguladıklarını bildirdi.
     Türkiyenin en büyük limanını İzmirde yaptıklarının, yenilenen Adnan Menderes iç ve dış hatlar terminalleriyle de İzmirin havacılığın merkezi olacağının altını çizen Yıldırım, Körfezin iki yakasını birbirine bağlayacak projenin çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Limanını 3. nesil gemilere açacak ve körfezdeki kirliliği bitirecek projenin İzmirin en önemli projesi olduğuna işaret ederek, verdiği destek için İzmir halkı adına Bakan Yıldırıma teşekkür etti.
     Konuşmaların ardından barınağın temeli atıldı.
     Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da katıldı.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Tolga Albay
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER