Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -Demiryolları için hız kesmeden 2-3 yıl daha yatırıma devam edeceğiz. Daha sonrasında ise demiryollarının şahlanışını tüm Türkiye izleyecek


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Demiryolları için hız kesmeden 2-3 yıl daha yatırıma devam edeceğiz. Daha sonrasında ise demiryollarının şahlanışını tüm Türkiye izleyecek dedi.
     Yıldırım, 25 Kasımda Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açılışını yaptığı Kütahyadaki Zafer Havalimanına uçakla geldi. Yıldırım, havalimanından Afyonkarahisara karayoluyla geçerek Demiryol-İş Sendikasının kuruluşunun 60. yıl dönümü nedeniyle bir otelde düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısına katıldı.
     Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, demiryollarının Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, demiryollarının Türkiyenin sadece yükünü, yolcusunu değil, savaş zamanı mühimmatını, askerini, barış zamanı ise kültürünü, geleneğini, güzelliğini, kuzeyle güney, doğu ile batı arasında taşıdığını, farklı yerlerde yaşayan insanları birbirleriyle kaynaştırdığını söyledi.
     Atatürkün demiryollarını Türkiye için refah yolu olduğunu ilan ederek demiryolu seferberliğini başlattığını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:
     1950 ve sonrasında otomotivin insan hayatına girmesinin ardından demiryolları, talihsiz bir dönem yaşadı. Sayın Başbakanımız, demiryollarının kalkındırılmasını devlet politikası haline getirdi ve demiryolları 2003 yılından itibaren tekrar ayağa kalkmaya başladı. Göreve başladığımda demiryolları için ayrılan bütçeyi ilk yıl iki katına çıkararak 250 milyon lira olarak belirledik. Artık 2013 yılı bütçesinde ise demiryollarına yaklaşık 8 milyar lira ayırdık. 10 yılda demiryolları çok farklı noktalara ulaştı. Bugün 1 yıla düşen ortalama yeni demiryolu uzunluğu 135 kilometreye ulaştı. 3 bin kilometrenin üzerinde halen devam eden projeler var. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesinin Eskişehire olan kısmını bitirdik. Ankara-Konya hattını bitirdik. Bugün iki hatta taşınan yolcu sayısı 6,5 milyonu geçti. Eskişehir-Ankara arasındaki yolcu trafiğinin yüzde 73ü hızlı trenle yapmaya başlandı. Demiryolları için uzmanlaşmış 400 civarı yan sanayi gelişti ve binlerce istihdam oluşturdu.
    
     -Dağları dize getirdik-
    
     Yıldırım, Türkiyenin artık demiryollarıyla ilgili Adan Zye her şeyi yapacak bilgi, tecrübe ve güce sahip olduğunu belirterek, Herkes buna gıptayla bakıyor. ABD Ulaştırma Bakanı, Eskişehirdeki demiryollarını inceleyince şaşırdı, bizde bu demiryolu yok dedi. Eskişehir-İstanbul arasındaki Bilecik rampalarının her karışını delik deşik ettik, dağları dize getirdik. Viyadüklerin uzunluğu 2-2,5 kilometre, 100 kilometrelik kısımda 56 kilometre tünel var. Kars-Tiflis-Batum Projesi de Orta Asyayı Anadolu toprakları üzerinden Avrupaya bağlayacak projeyi de 2014de hizmete açacağız. Avrupada 6ıncı, dünyada 8inci yüksek hızlı trene sahip ülke olduk. Daha da çalışacağız.
     Yerli demiryolu sermayesine önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
     Bu doğrultuda Ankara Metrosuna alınan araçlarda yüzde 51, Marmarayda ise yüzde 35 yerli şartı koyduk. Bundan sonraki bütün alımlarda, gelin Türkiyede bu işi yapın diyoruz. Birçok fabrika kuruldu. Eskişehir, bugün dünyanın en gelişmiş lokomotifinin 30 adedini İngiltereye sattı, 20sini de demiryolu için üretiyor. Yine 80 elektrikli lokomotifi demiryolları için Koreliler ile ortak yapılıyor.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör - Serdar Yılmaz / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER