Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Büyükşehirlerin sayısının artırılması şu anda Meclisimizin gündeminde. Buna göre sayı 29a çıkacak -Burada yapılan bir temel değişiklik, bütün büyük şehirlerde il hudutları bü


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, büyükşehir sayısının artırılmasının TBMMnin gündeminde olduğunu belirterek, Burada yapılan bir temel değişiklik, bütün büyükşehirlerde il hudutları büyükşehir haline gelecek ve pergel uygulaması kalkacak. Hizmetin yerele aktarılması, kaynakların yerele aktarılması, ademi merkeziyete geçilmesi için bu gerekli bir uygulama dedi.
     Bakan Yıldırım, Balçova Termal Otelde düzenlenen İzmir Kırsal Alan ve Konut Envanteri Çalışması Sonucu Üretilen Örnek Konut Projelerinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin en önemli konularından birinin hem şehirlerde hem de köylerde imarsız, sağlıksız yapılaşma olduğunu söyledi.
     Şehirlerde depreme karşı daha güvenli yapıların oluşturulması ve yenilemeye yönelik kanun çalışmasının tamamlandığını ve Mecliste milletvekillerinin de yoğun çalışmaları neticesinde geçtiğini anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
     Şehirlerde bir düzenek oldu ama köylerle ilgili uzun süreden beri devam eden sorunlarımız var. Örneğin evini yıkıp yenisini yapmak isteyen, ya da şehirden tekrar köye yerleşmek isteyenler, binalarını yapınca kaçak yapı yapmış konuma düşmüş oluyor ve önemli miktarda ceza aldıkları gibi, su, elektrik sıkıntıları yaşıyorlar.
     Artık her şey kural ve usulüne uygun olarak yapılmak zorunda. İster köyde, ister şehirde yaşayalım, en değerli varlığımızı, canımızı varımızı korumak için evimizi yeterince emniyetli inşa etmemiz gerekiyor. Neden bu yola gidiliyor- Birincisi mevzuattan kaynaklanan çok yorucu bürokrasi ve bunun maliyeti. Diyelim evin maliyeti 50-60 bin lira arasında değişiyor. Bunun projesinin onaylatılması, gerekli izinlerin alınması 5-6 bin lirayı buluyor. 50 bin liralık bir ev için bu para çok mantıklı gelmiyor ve bu işleri göz ardı ederek evlerini yapıyorlar.
     Bakan Yıldırım, İzmirdeki bu projenin, 11 adet tipi içerdiğini, projenin 1,5 yıl boyunca çalışılıp, hazırlandığını, bu konutların depreme, afetlere karşı dayanıklı olmasının yanı sıra, yöresel mimari özellikleri taşımasına azami özen gösterildiğini, köylülerinin daha az bürokrasi ile ev yapma imkanına kavuşacağını anlattı.
     Bu tür projelerin başka illerde de bulunduğunu ama İzmirin her şeyde olduğu gibi burada da bir adım önde olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, Ümit ediyorum, başta muhtarlarımız, yerel yöneticilerimiz, kaymakamlarımız bu projeye sahip çıkar ve yaşanabilir, güzel mekanlarımızı oluşturma fırsatını yakalamış oluruz. Bu bir fırsattır. Bunun en iyi şekilde değerlendirileceğini, bu güzel uygulamaların en önce İzmirde, İzmir köylerinde başlayacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum dedi.
    
     -Büyükşehir sayısının artırılması-
    
     Bakan Yıldırım, 2005 yılında başlattıkları KÖYDES Projesinin Cumhuriyet tarihinin en önemli kırsal kalkınma projesi olduğunu belirterek, Bugüne kadar Türkiyenin her tarafında köylerimizde 9 milyar lira tutarında yol ve içme suyu harcaması yaptık. Ve bugün köy yollarımız büyük oranda yapıldı, bazı yerlerde asfalt oranı yüzde 80i buldu ama bu alanda daha yapacağımız işler var. Şimdi KÖYDES projesine Su, Kanalizasyon Altyapı Programını (SUKAP) ekliyoruz, çalışmalarımıza hız veriyoruz diye konuştu.
     İzmir genelinde köylerin kan kaybettiğini, yüzde 8 civarında köy nüfusunun bulunduğunu ama bu nüfusa rağmen 4 milyonluk İzmirin her türlü yiyecek, içecek ihtiyacını bu 597 köyün sağladığını dile getiren Yıldırım, İzmirin tarımda Antalya ile at başı gittiğini bildirdi.
     Bakan Yıldırım, Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarının Türkiyenin çok önemli bolluk bereket bölgeleri olduğunu vurguladı.
     Kamunun hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi, hizmette kalitenin artırılması, hizmetin bütün kesimlere yaygınlaştırılmasının esas olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
     Zaman içinde bu hizmetlerin kimin tarafından verileceği tartışma konusu oldu. Hizmetin kimin tarafından verileceğinden ziyade, hizmetin layıkıyla verilip verilmediği sorgulanması gerekir. Bir süreden beri bazı büyükşehirlerde bütün şehir uygulaması, bazılarında 50 kilometre pergel uygulaması devam ediyor. Bundan elde ettiğimiz bazı tecrübeler var. Bunların ışığı altında, büyükşehirlerin sayısının artırılması şu anda meclisimizin gündeminde. Buna göre 29a çıkacak sayı. Bunda ölçü, nüfusunun köyleriyle, merkeziyle 750 bin ve daha yukarıda olan bütün şehirler büyükşehir statüsüne geçmiş olacak.
     Burada yapılan bir temel değişiklik, bütün büyükşehirlerde il hudutları büyükşehir haline gelecek ve pergel uygulaması kalkacak. Hizmetin yerele aktarılması, kaynakların yerele aktarılması, ademi merkeziyete geçilmesi için bu gerekli bir uygulama. Bugün il özel idaresi bütçesi, merkezi idarenin yüzde 100 kontrolünde. Büyükşehire geçtiğinde kaynaklar artacak, hem de yerel idare yerel ihtiyaçları çok daha iyi değerlendirerek kaynakları verimli kullanma imkanına sahip olacak. Yapılan çalışma budur. Bu çalışmanın başta İzmir olmak üzere hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Böylece daha fazla yerel demokrasiyi bu uygulamayla sağlamış olacağız.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER