Ucuz baklava ağız tadını kaçırıyor

Ucuz baklava ağız tadını kaçırıyor -Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Dinç: -Ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerekir -Kilosu 5-6 lira olan baklavalarda te


KONYA (A.A) - Muzaffer Çağlıyaner - Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerektiğini söyledi.
     Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşların tatlıya olan talebinin de arttığını dile getirdi.
     Vatandaşların tatlı konusunda baklavayı daha çok tercih ettiğini ifade eden Dinç, Ancak vatandaşlarımız baklava alırken mutlaka fiyatına ve aldıkları yere dikkat etmeliler. Ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerekir diye konuştu.
    
     -Fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu-
    
     Bazı merdiven altı imalatçıların, ürettikleri baklavayı çok ucuza piyasaya sürdüğünü ve vatandaşların bu tür ürünlere rağbet gösterdiğini aktaran Dinç, şunları kaydetti:
     Bu tür imalatçılar, mevzuatta buldukları boşlukları değerlendirerek üretim yapıyor. Normalde baklava için kullanılan malzemelere bakıldığında kilosunun en az 20-25 lira civarında olması gerekirken, 5-6 liraya baklava satılıyor. Bu tür ürünlerin imalatında mutlaka sahte ürünler kullanılıyor. Kilosu 5-6 lira olan baklavalarda tereyağı yerine margarin, fıstık yerine öğütülmüş bezelye, ceviz yerine de leblebi tozu kullanılıyor. Fıstıklı denilen baklavanın içine fıstık gibi yeşil olan bezelye öğütülüp konuluyor. Cevizli baklavaya ise ceviz yerine leblebi tozu katılıyor. Tereyağı kullanılmayıp, margarin kullanılıyor. Şeker yerine ise mısır şurubu kullanıldığını biliyoruz. Bu açıkça vatandaşı kandırmaktır.
     Bunun sadece baklava için geçerli bir durum olmadığını, kilosu 3,5 liraya dondurma, 4 liraya sucuk satıldığını anlatan Dinç, Ham madde fiyatlarına bakıldığında bir sahtekarlık olduğu barizce görülüyor. Biz pahalı ürün iyidir demiyoruz ama aşırı ucuz üründe yüzde 100 sahtekarlık vardır diyoruz. Bu tür ürünlerin üzerinde nelerden imal edildiği açıkça yazılmalı dedi.
     Gıdada denetimin öncelikle vatandaşlar tarafından yapılması gerektiğini anlatan Dinç, Öncelikle tüketici bu konuda uyanık olmalı. Ucuz satılan ürünün içinde sahtekarlık olduğunu bilmeli. Ürünün kalite ve fiyat oranına bakmalı ve kararı ona göre vermelidir ifadelerini kullandı.
     Dinç, tüketicilerin gıda konusunda dikkatli olmalarının denetimi de beraberinde getireceğini belirterek, Eğer vatandaşımız denetimi kendi yaparsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler mutlaka harekete geçer diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Ucuz baklava ağız tadını kaçırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER