Üçüncü çeyrek büyüme rakamları

Üçüncü çeyrek büyüme rakamları -Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Keçeci: -ABD ve AB ülkelerinin hiç büyümediği bir ortamda, bizim için bu büyüme rakamları, ülke hedefi olmamakla beraber genelde sevinilecek bir gösterge ra


DENİZLİ (A.A) - Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, ABD ve AB ülkelerinin hiç büyümediği bir ortamda, Türkiyenin yakaladığı büyüme oranının, hedeflenen düzeyde olmamakla birlikte sevinilecek bir gösterge rakamı olduğunu kaydetti.
     Keçeci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamları ve Ekim ayı sanayi üretim verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH), üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüme kaydettiğini, 2012nin 9 ayındaki büyüme performansının da yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini belirtti.
     Büyümenin, daha çok ihracata dayalı gerçekleştiğine işaret eden Keçeci, şunları kaydetti:
     İhracatımız bu büyümeyi göstermeseydi rakamlar küçülme gösterecekti. İç piyasadaki durgunluğun en bariz göstergesi, çek dönüşlerinin artmasıdır. Son çeyrekte ihracatın aynı seyri izleyeceği görülüyor. Ancak iç piyasanın canlanması koşuluyla yıllık büyüme oranı yüzde 3 rakamını geçebilir. Her şeye rağmen ABD ve AB ülkelerinin hiç büyümediği bir ortamda, bizim için bu büyüme rakamları, ülke hedefi olmamakla beraber genelde sevinilecek bir gösterge rakamı olarak görülmektedir.
    
     -Ekim ayı sanayi üretimi rakamları-
    
     Keçeci, Ekim ayı sanayi üretiminin ise ekonomik faaliyetlerde daralmaya işaret ettiğini savunarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
     Yatırım talebi de düşük seyrediyor. Ekim ayı sermaye malı üretimi ve ithalatı yıllık bazda daralıyor. Ticari kredilerin yıllık artışı da geriliyor. Buna mukabil tüketici kredilerinin artışı, ticari kredilere göre daha çok artıyor. Sanayi üretiminin yüzde 5,7 gibi beklenmeyen bir oranda düşmesi, sanayideki durgunluğu ifade ediyor. Ancak Ekim ayındaki Kurban Bayramının çalışılmayan günlerinin bu oranı etkilediği göz önüne alınmalıdır. İhracat odaklı bir büyümenin etkisiyle büyümeye devam eden ülkemizin, özellikle Kasım ayındaki yüzde 17 gibi bir oranla ihracatın büyümesi dolayısıyla, Kasım ayında daha farklı bir büyüme rakamına ulaşacağını ümit ediyorum.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Mustafa Dermencioğlu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Üçüncü çeyrek büyüme rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER