Türkülere konu olan su değirmeni restore

Türkülere konu olan su değirmeni restore edilecek -Burdurda türkülere konu olan ve yaklaşık 150 yıllık olduğu belirtilen su değirmenlerinden biri belediye tarafından restore edilerek çevresine piknik alanı yapılacak -Belediye Baş


BURDUR (A.A) - Gökmen Yüce - Burdurda türkülere konu olan ve yaklaşık 150 yıllık olduğu belirtilen su değirmenlerinden biri, belediye tarafından restore edilerek ve çevresine piknik alanı yapılacak.
     Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayapınar mevkisinde bulunan ve yaklaşık 25 yıl öncesine kadar un üretilen 12 değirmenden biri olan Ali Bey Değirmenini, 2 yıl önce belediye olarak satın alarak kamulaştırdıklarını söyledi.
     Satın aldıktan sonra değirmen ve çevresiyle ilgili proje çalışması yaptıklarını belirten Akkaya, Proje kapsamında değirmenin de içinde bulunduğu yaklaşık 12 dönümlük araziyi piknik alanına dönüştüreceğiz. Değirmeni de restore ederek Değirmen Müzesi yapacağız. Amacımız projeyi bir an önce hayata geçirmek. Zaten eskiden bu bölgeye vatandaşlar gelir ve piknik yaparlardı. Çok kalabalık olurdu. Değirmende yakın tarihe kadar un üretiliyordu dedi.
     Akkaya, bölgedeki değirmenlerin önce Burdur Çayının suyu ile döndüğünü, ancak daha sonra elektrik gücü kullanılmaya başlandığını anlattı. Un fabrikaları kurulduktan sonra su değirmenlerinin önemini yitirdiğine işaret eden Akkaya, piknik alanının yapılmasıyla restore edilecek değirmenin de önem kazanacağını bildirdi.
     Burdurlu mahalli sanatçı Rıza Yağız ise uzun yıllar önce Burdurda yaşayan efelerin değirmenlerin olduğu bölgede eğlendiklerini ve türkünün de burada efeler arasında yapılan bir sohbet sırasında söylendiğini anlattı.
     On ikidir şu Burdurun dermeni türküsüne konu olan değirmenlerin ise Ayan Hasan Değirmeni, Tıkırdık Değirmeni, Kabacalı Değirmeni, Sadık Altınkaya Değirmeni, Velicangil Değirmeni, Tapucu Yakup Değirmeni, Ali Bey Değirmeni, Kaymakamoğlu Değirmeni, Çobanönü Değirmeni, Bavli Değirmeni, Hamit Değirmeni ve Hatip Hoca Değirmeni olduğu öğrenildi.
     On ikidir şu Burdurun dermeni türküsünün sözleri ise şöyle:
     Onikidir imanım aman, şu Burdurun dermeni / Dermencisi efem aman Urum değil Ermeni / Ya kendisi efeler aman ya kellesi gelmeli / Ay karanlık efem görünmüyor izimiz / Üç kardeşiz efem kurban gitsin birimiz / Bir incecik yol gidiyor dermene / Oturmuşlar efem aman çayır ile çimene / Hem severim efeler aman hem döverim kime ne / Al karanfil aman mor şişede ıslanır / Bir gün olur efem deli gönül uslanır.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkülere konu olan su değirmeni restore Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER