Türkiye

Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği toplantısı -Kalkınma Bakanı Yılmaz: -Türkiye ve İran yüzyıllardır barış, huzur içinde yaşayan iki ülke -İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saidlu: -Bölgenin iki büyük ve güçlü devleti


AĞRI (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve İranın yüzyıllardır barış, huzur içinde yaşayan iki ülke olduğunu belirtti.
     Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği 4. Dönem toplantısına katılmak üzere özel uçakla Ağrıya gelen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saidlu, havaalanında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.
     Tören mangasını selamlayan Saidlu, daha sonra beraberindekilerle polisevine geçti.
     Kalkınma Bakanı Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saidlunun Türkiye-İran ilişkilerinden, ekonomik ilişkilerden sorumlu özel temsilci olduğunu söyledi.
     Yılmaz, kendisinin de Türkiye tarafından aynı ilişkilerden sorumlu bakan olarak görev yaptığını anımsatarak, Türkiye ve İranın bu bölgenin iki önemli devleti olduğunu ifade etti.
     Türkiye ve İran yüzyıllardır barış, huzur içinde yaşayan iki ülke diyen Yılmaz, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde 10 yılda önemli artış olduğunu dile getirdi.
     İli ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 20 milyar doları geçeceğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
     Tabii bunu yapmak için İran ve Türkiyede tercihli ticareti, ticaret sistemini artık sonuçlandırmak istiyoruz. Yine ortak yatırımlar yapmak, ortak bazı sanayi bölgeleri oluşturmak istiyoruz. Gümrük kapılarını daha etkin, daha verimli işleyen hale getirmek istiyoruz.
     Yılmaz, İran ile Türkiye arasında kültürel ilişkilerin de gelişmesinin hedeflendiğine değinerek, şunları kaydetti:
     Turizm hareketlerini daha da canlandırmak istiyoruz. Türkiyede daha çok insan Farsça öğrensin. İranda daha çok insan Türkçe öğrensin istiyoruz. Her alanda bu ilişkileri daha iyiye götürmek istiyoruz. Burada sınır illerinin ayrı bir önemi var. Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari gibi illerimiz başta olmak üzere sınır illeri bu ilişkilerde çok önemli. Bugün sınır illerinin valileri de burada. İrandan da 6 valimizi misafir ediyoruz. Sınır illeri, ülkeleri birbirinden ayırabileceği gibi birbiriyle de birleştirebilecek iller.
    
     -İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saidlu-
    
     İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saidlu da Türkiyede ve Ağrıda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, İran-Türkiye dostluğunun kökeninin eskilere dayandığını ifade etti.
     Saidlu, Türkiye-İran arasındaki kültürel, ekonomik, siyasi ve komşuluk ilişkilerinin dünyada örneğinin az olduğunu belirterek, Bölgenin iki büyük ve güçlü devleti olan İran ile Türkiye, dünyada ve bölgede barışı, güveni sağlamaya muktedirdir diye konuştu.
     Kalkınma Bakanı Yılmaz ile iki ülke ilişkileri konusunda görüştüklerini ifade eden Saidlu, sınır valilerinin de bu doğrultuda zaman zaman bir araya geldiklerini söyledi.
    
     Muhabir: Fethullah Yaman - Metin Karip / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Levent Harman

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER