Türkiye proje üretemeyince fonlar tekrar ABye

Türkiye proje üretemeyince fonlar tekrar ABye dönüyor -Geçen yıl TKDK aracılığı sunulan fondan sadece 13 milyon avro kullanılırken, proje üretilemediği için 66 milyon avro tekrar ABye gitti -TKDK Aksaray Koordinatörü Selim Biçen:


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy / Adem Koçak - Geçen yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığı ile kırsal kalkınma için ABden sunulan fondan sadece 13 milyon avro kullanılırken, 66 milyon avro ise proje üretilemediği için tekrar ABye döndü.
     TKDK Aksaray İl Koordinatörü Selim Biçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB bütçesiyle kurulan TKDKnın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.
     ABnin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yoluyla Türkiyeye katılım öncesinde 1,2 milyar avroluk bir bütçe ayırdığını ve bunun kırsal yatırımda kullanılmasını istediğini dile getiren Biçen, 2007 yılından itibaren de bu bütçenin Türkiyeye kullandırıldığını ifade etti.
     İçinde Aksarayın da bulunduğu 42 ilde TKDKnın AB fonlarını girişimcilerle buluşturmaya çalıştığını anlatan Biçen, bu sene minimum 131 milyon avro kullanılabileceğini, bu rakamın 500 milyon avroya kadar artırılabileceğini vurguladı.
     Biçen, bu parayı proje karşılığında girişimcilere vermeyi umut ettiklerini, ancak 2012 yılında kullanılabilen miktarın 13 milyon avroyla sınırlı kaldığını anımsatarak, 66 milyon avro kadar bir miktarı ABye geri göndermek zorunda kaldık. Girişimcilerimizden bu fonların tekrar ABye geri dönmesini engellemek için bize projelerle başvurmalarını bekliyoruz. Bu fonları biz kullanamazsak, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler kullanabilir diye konuştu.
    
     -Fonların bir kısmını zamanında aidat olarak ödedik
    
     Amaçlarının; bu fonların kullanılmasını ve Türkiyede kalmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Biçen, şunları kaydetti:
     Biz 1960lı yıllardan bu yana üyelik için ABye birçok fon aktardık. Burada kullanılacak fonların bir kısmını biz zamanında aidat olarak ödemiş bulunmaktayız. Eğer vatandaşımızın bizim de yardımımızla proje hazırlamasını sağlarsak, bu paralar Türkiyede kalacak. Her 2 ayda bir çağrımızı yenileyeceğiz. Aksarayda AB fonlarının kullanılması için ilk çağrıya 15 Şubat-15 Mart arasında başlıyoruz. Çok fazla alanda fon kullandırabiliyoruz. Kırsal alanda pastane, restoran yapımından tutun, termal tesis ve otellere, soğuk hava depolarına kadar destek veriyoruz. Ancak öncelikli alanlarımızdan sütçülük ve besicilikte 1 milyon avroya kadar, yatırımların yüzde 65ine kadar destek veriyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerden süs bitkileri yetiştiriciliğine, arıcılık, seracılıktan meyve, sebze toplama ve paketleme tesislerine kadar birçok alanda desteklerimiz var.
    
     -Projeyi siz yapın bize verin diyorlar
    
     Bu fonların yeterince kullanılmamasını Anadoluda proje hazırlama kültürünün henüz yeterince gelişmemesine bağlayan Biçen, En büyük sorun bu. Köylere, kasabalara gittiğimizde vatandaş, bize projeyi siz yapın bize verin diyor. Birçok insan proje yazmanın ne olduğunu bilmediği için bu konu onlara çok yabancı geliyor ifadelerini kullandı.
     Danışma firmalarının yatırımcının kafasındaki hayali kağıda dökmesine yardımcı olduğuna işaret eden Biçen, danışmanların dosyayı, iş planını, sürdürülebilirliği, bütçeyi hazırladığını, fikirleri projeye ve somut yatırıma dönüştürdüğünü aktardı.
     Biçen, danışma firmalarını da eğittiklerini, yürüttükleri çalışmalarla Aksarayda birkaç ay içinde 6 danışma firmasının kurulmasının gelecek için umut verici olduğunu kaydetti.
    
     -Aksaray bölgenin en şanslı ili-
    
     Aksarayın yatırım konusunda çok şanslı bir dönemi yaşadığının altını çizen Biçen, yeni teşvik sisteminde Aksarayın 5. bölgede yer aldığını, yatırımcıların örneğin sucuk veya pastırma tesisini Kayseride kurmak yerine, Aksarayda açmaları halinde hem TKDKden 3 milyon avroya kadar destek alabileceklerini, hem de mevcut teşvik sistemi sayesinde vergi, sigorta primi gibi bir çok konuda çok sayıda avantaja sahip olacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Türkiye proje üretemeyince fonlar tekrar ABye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER