Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel:

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel: -Türkiyede ve dünyada gazetecilerin özgürce meslek faaliyetlerini sürdürmesini istiyoruz -Anadolu Ajansının bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Ajansın Genel Müdürünün bu


KIRIKKALE (A.A) - Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türkiyede ve dünyada gazetecilerin özgürce meslek faaliyetlerini sürdürmelerini istediklerini söyledi.
     Sertel, Kırıkkale Gazeteciler Cemiyetini ziyaretinde yaptığı açıklamada, Suriyede esir tutulan Cüneyt Ünalın kaçırılmasının ardından şiddete maruz kaldığını ve işkence gördüğünü belirterek, Ünalın gazetecilik faaliyeti dışında hiç bir uğraşının bulunmadığını ifade etti.
     Cüneyt Ünalın, Türkiyede çok yakından tanınan ve gazetecilik faaliyeti dışında hiç bir uğraşı olmayan başarılı bir kameraman olduğunu vurgulayan Sertel, şöyle konuştu:
     Cüneyt gibi bir Filistinli gazeteci de Suriye devletinin elinde bulunuyor. Biz bir an önce gazetecilerin serbest bırakılmasını istedik, talep ettik. Bu konuda Suriye devletine değişik kanallar yoluyla mektuplar yazıldı, bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması yolunda. Sivil toplum örgütleri, gazeteci cemiyetleri, federasyon olarak girişimde bulunduk. Ancak bugüne kadar bir sonuç alamadık. Bir sonuç alabilmek için uluslararası sivil toplum teşkilatlarıyla ve Avrupadaki gazeteci örgütleriyle temasa geçildi, o gazeteci örgütleriyle Suriye lideri Esada mektup ve başvuruda bulunduk. Burada yapılması gereken Türkiyedeki kamuoyunun duyarlılığını arttırmaktır.
     Türkiye, bu konuda kendi gazetecisini, evladını geriye istemekte. Türk Dışişleri ve AB Bakanlığı bu konuda faaliyetlerini sürdürmeli. Bizde sürdürüyoruz. İstanbulda arkadaşlarımız Suriye Büyükelçiliği önünde eylemler ve basın açıklamaları yapmaktadır. Suriyede görev yapan gazeteci arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Anadolu Ajansının bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Ajansın Genel Müdürünün bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Bu konudaki çabaları için de gerçekten Anadolu Ajansına ve diğer ajans ve gazeteci örgütlerine, bu konuyu gündemde tuttukları için teşekkür ediyorum.
    
     -Gazetecilerin yıpranma payı-
    
     Sertel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınça, gazetecilerin yıpranma hakkı konusunda bir dosya sunduklarını, 2008 yılında kaldırılan yıpranma payının, geri alınması için gerekli çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
     Gazetecilerin, çalışma koşullarının zorluğunun herkes tarafından bilindiğini anlatan Sertel, şunları söyledi:
     Gazeteciler bırakın yıpranmayı, gazeteciler ölüyor, öldürülüyor. Van depreminde iki arkadaşımız vefat etti. Suriyede arkadaşımız tutuklandı hiç bir can güvenliği yok, işkence görüyor. Demek ki gazeteciler, kamuyu aydınlatma yolunda ve kamuyu bilgi sahibi yapma yolunda çok zor ve çileli bir mesleğin birer bireyi. Sayın Arınç bu konuda bize söz verdi ve bu konunun Başbakanlık düzeyine taşındığını da biliyoruz. Önümüzdeki yasama dönemi başladığında gazetecilerin 2008 yılında kaldırılan yıpranma hakkının geriye verileceği noktasında bize olumlu görüş bildirildi. Biz, bu olumlu görüşü bildirenlere güveniyoruz. İnşallah en kısa sürede bu konu yasalaşır ve gündemden kalkar. Çünkü bir siyasetçiyi takip eden gazeteci o evine gidip dinlendiğinde yine kapısında onu takip eder vaziyettedir. Gazetecilerin çalışma koşulları son derece ağırdır, en çok yıpranan mesleki anlamda en çok sıkıntı çeken kesimde gazetecilerdir.
    
     Muhabir: Emrah Yaşar / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER