Türkiye Cumhuriyetinin ilk gayri resmi madalyası

Türkiye Cumhuriyetinin ilk gayri resmi madalyası -Antalyada bir antikacıda tesadüfen bulunan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk gayri resmi madalyası olduğu öğrenilen pirinç madalya, bir müzayede şirketi tarafından satışa sunuldu -Üzerin


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Antalyada bir antikacıda tesadüfen bulunan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk gayri resmi madalyası olduğu bildirilen pirinç madalya, bir müzayede şirketi tarafından satışa sunuldu.
     Özel bir müzayedecilik şirketinin genel koordinatörü Samet Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Eylülde karma eserler müzayedesiyle sezonun açıldığını ve müzayedeye sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiklerini ifade etti.
     Tekin, 7 Ekimde yapılacak para, madalya, jeton ve rozet müzayedesinde ise 4 bin ürünün meraklılarıyla buluşacağını belirterek, saat 15.00te İstanbuldaki Pera Mezat Müzayede Salonunda yapılacak müzayedede Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti ve dünyanın çeşitli ülkelerinin kağıt ve madeni paralarının yanı sıra Osmanlı madalya ve nişanları, darphane setleri, Cumhuriyet hatıra paraları ve rozetlerin yer aldığını kaydetti.
     Müzayedede satışa sunulan en ilginç ürünlerinden birinin Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan hemen sonra bastırılan pirinç bir madalya olduğunu ifade eden Tekin, bu madalyanın bugüne kadar görülen ilk örnek olduğuna dikkati çekti. 40 milimetre çapında ve 14 gram ağırlığındaki pirinç madalyanın ön yüzünde Osmanlıca Zafer 1923 ibaresinin yer aldığını belirten Tekin, arka tarafında ise Türkiye Cumhuriyeti arması ile Misak-ı Milli yazısının bulunduğunu kaydetti.
     Misak-ı Milli Madalyasının bilinen bir madalya olmadığını vurgulayan Tekin, madalyanın Misak-ı Milli sınırlarının belirlenmesinden sonra hatıra olarak bastırılmış olabileceğini belirtti. Tekin, günün ekonomik şartları nedeniyle madalyanın ince ve pirinçten bastırıldığına değindi.
    
     -Cumhuriyetin ilk dönemiyle ilgili detaylı çalışma yok-
    
     Osmanlı Madalyaları ve Nişanları kitabının yazarı Metin Erüreten de Türkiye Cumhuriyetinin ilk madalyası olarak İstiklal Madalyasının bilindiğini söyledi.
     Misak-ı Milli Madalyasının bilinen bir madalya olmadığını, ancak ince olması nedeniyle devlet tarafından bastırılmış olma ihtimalinin az olduğunu belirten Erüreten, Cumhuriyetin kurulduğu dönemde maddi imkansızlıklar çok ileri seviyedeydi. Ancak önemli günler ve etkinliklerin hatırası olarak imkanlar zorlanarak daha kalın, estetik yönden önemli madalyalar hazırlanmıştır dedi.
     Erüreten, Cumhuriyetin ilk dönemiyle ilgili henüz detaylı bir çalışma olmadığına da işaret ederek, Cumhuriyetin daha erken dönemlerine ait bilinmeyen hatıra madalyalarının çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkiye Cumhuriyetinin ilk gayri resmi madalyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER