Türkiyenin 4. büyük mağarasına zarar vermeyen

Türkiyenin 4. büyük mağarasına zarar vermeyen aydınlatma -Karabükün Safranbolu ilçesinde bulunan ve Türkiyenin 4. büyük mağarası olan Bulak Mencilis Mağarası yanlış aydınlatma sonucunda orijinal dokunun zarar gördüğü gerekçesi il


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabükün Safranbolu ilçesinde bulunan ve Türkiyenin 4. büyük mağarası olan Bulak Mencilis Mağarası yanlış aydınlatma sonucunda orijinal dokunun zarar gördüğü gerekçesi ile yeniden aydınlatıldı.
     Toplam 6 kilometre uzunluğu olan ve 500 metresi aydınlatılarak turizme açılan Bulak Mencilis Mağarası, ışık sisteminin sarkıt, dikit, sütun, ve duvar damlataş oluşumlarına zarar verdiği gerekçesiyle, zararsız, özel bir aydınlatma sistemi kullanılarak yeniden aydınlatıldı.
     İçinde yeraltı nehri ve şelalenin bulunduğu ve 3 kattan oluşan, her yıl yüzlerce turistin ziyaret ettiği mağarada, ekosistemine zarar verdiği için, ışık yayan el feneri, fotoğraf makinesi ve kamera kullanımına izin verilmiyor.
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaralara giren herkesin bu zararlı etkiyi sıfıra indirecek hassasiyette olması gerektiğini vurguladı.
     Küçük, bütün doğa sporlarında olduğu gibi mağaracılıkta da doğaya zarar vermemeye ve kirletmemeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
     Mağaranın turizme ilk açıldığı zaman hatalı aydınlatmaların kullanıldığına dikkati çeken Küçük, şöyle konuştu:
     Eski aydınlatmalar mağaranın orijinal dokusuna zarar veriyordu, buna göz yumamazdık. Safranbolu turizminin önemli ayaklarından biri olan mağarada, orijinal dokunun korunabilmesi için yeniden aydınlatma yaptık. Aydınlatmada en son teknoloji kullanıldı. Bu yeni aydınlatma dokuyu bozmadığı gibi hoş bir görüntüde sağlayacak ziyaretçilere. Bu yeni aydınlatma lambaları milyon yılda oluşan sarkıt, dikit, sütun, ve duvar damlataş oluşumlarına zarar verecek ısı yaymıyor. Işıkları çevreyi etkilemiyor.
     Küçük, mağaranın dışında çevre düzenlemesi ve bir park alanı yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir:Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Türkiyenin 4. büyük mağarasına zarar vermeyen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER