Türkiyede yeni bir kuş türü gözlendi

Türkiyede yeni bir kuş türü gözlendi -İlk kez doğal ortamda gözlenen kızıl başlı çinte, Türkiyenin 468. kuş türü oldu -Doğa Araştırmaları Derneği Eğitim ve Kapasite Geliştirme Programı Sorumlusu Riyat Gül: Kızıl başlı çinte k


RİZE (A.A) - Serhat Çağdaş - Türkiyede ilk kez doğal ortamda gözlenen kızıl başlı çinte kuşu, Türkiyenin 468. kuş türü oldu.
     Doğa Araştırmaları Derneği Eğitim ve Kapasite Geliştirme Programı Sorumlusu Riyat Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede kuş türü sayısı bakımından çok çeşitli rakamların olduğunu söyledi.
     Bazı kuşların alt türleri yeni bir tür gibi kabul edip saydığı için kuş türü sayısının değişiklik gösterebildiğini dile getiren Gül, Biz gerek kuş gözlemcileri araştırmacıları, gerek kuşlarla uğraşan insanlar olarak Türkiyedeki kuş türü sayısını 467 olarak biliyoruz. Kızıl başlı çinte kuşu ülkemizde olmayan ve yeni gözlemlendiği için ülkemizdeki kuş türü sayısına eklenen yeni bir tür oldu dedi.
     Kuş gözlem gezileri danışmanı ve yaban hayatı fotoğrafçısı Emin Yoğurtcuoğlu ise nadir olarak görülen kuş türlerini bulmak için Doğu Karadenize geldiklerini, Türkiyede daha önce görülmemiş, kaydı olmayan kızıl başlı çinte kuşunu 10-15 kişilik ekiple Rizede gözlemlediklerini söyledi.
     Kızıl başlı çinte kuşunun Türkiyede doğal ortamda ilk defa görüldüğünü ifade eden Yoğurtçuoğlu, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistanda üreyen bu tür, havaların soğumasıyla Hindistana göç ediyor. Bize en yakın üreme noktaları Hazar Denizinin kuzeyinde kalıyor. Ama bu kuş, yolunu değiştirerek ülkemize gelmiş. Bu tarz kuşlara rastlantısal konuk diyoruz dedi.
     Doğu Karadeniz sahillerinin kuşların önde gelen göç yollarından olduğunu vurgulayan Yoğurtcuoğlu, şöyle devam etti:
     Özellikle sahil şeridindeki çalılıklar kuşların denizi geçtikten sonra dinlendikleri ve beslendikleri yerler oluyor. O yüzden bu alanların korunması çok önemli. Çünkü hayvanlar denizi geçtikten sonra çok yorgun oluyor. Kuşlar buralarda enerji topluyor. Sahil kısmının peyzajı yapılırken bu hayvanların yiyebileceği bitkiler ekilir ve doğal bitki örtüsü korunursa bir çok kuş türünün yaşamına faydası olur diye düşünüyorum.
     Kuşun buraya gelmesinde bir çok faktörün etkili olabileceğini anlatan Yoğurtçu, Bu sebeplerden biri hava muhalefeti olabilir. Ancak Türkiyede bugüne kadar maalesef pek fazla araştırma yapılmamış. Kuş gözlemcisi ve araştırmacısı sayıları ise hala çok az. Buraya Türkiyede nadir olarak görülen yeni kuş türlerini bulmak için geldik. Ödülü de büyük oldu, yeni bir kuş türünü keşfetmiş oldum diye konuştu.
     Kuş fotoğrafçısı Murat Çuhadaroğlu ise Kuş fotoğrafçılığı hobimiz var. Anadolunun değişik yerlerinden aldığımız istihbaratlar sonucu belirtilen yere gidip nadir türleri fotoğraflamaya çalışıyoruz. Türkiyede kayıtlı kuşların fotoğraflarını çekiyoruz. Kuş türlerinin bilgilerini trakus.org adlı internet sitemizde topluyoruz. Çok detaylı bir veri bankası oluşturuyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türkiyede yeni bir kuş türü gözlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER