Türk Sağlık

Türk Sağlık-Sen Bitlis Şubesinden basın açıklaması


BİTLİS (A.A) - Türk Sağlık-Sen Bitlis Şube Başkanı Yüksel Koçak, sağlık çalışanlarının yıpranma payı hakkında açıklama yaptı.
     Koçak, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede sağlık çalışanlarının oldukça zorlu ve kutsal bir görev yürüttüğünü belirtti.
     Sağlık çalışanlarının kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele ettiğini, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını kaydeden Koçak, acil serviste hemşirelerin tartaklandığını, sokak ortasında yaralıya müdahale eden acil tıp teknisyenlerinin darp edildiğini ifade etti.
     Sağlıkta yaşanan şiddet olayları nedeniyle, ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Koçak, şunları kaydetti:
     Binlerce sağlık çalışanı her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya. Bulaşıcı hastalıklar teşhis ve tedavinin her döneminde, çalışan sağlığı için risk unsuru. Hastadan bulaşan kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nedeniyle doktorlar, hemşireler hayatlarını kaybediyor. Ameliyathane ve diş ünitelerinde kimyasallarla iç içe çalışıyor. Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, sağlık kurumlarında yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer sağlık çalışanlarını her geçen gün yıpratıyor. Bu durum sağlık çalışanlarının psikolojisini olumsuz etkiliyor ve tükenmişlik sendromu yaşamalarına neden oluyor.
     Hizmetlisinden, memuruna, teknisyeninden, şoförüne kadar sağlık hizmet sunumunda yer alan tüm paydaş çalışanlarda bu sorunların yaşandığını belirten Koçak, sağlık çalışanlarının yıprandığını dile getirdi.
     Koçak, Sağlık çalışanları hizmet üretmek için sağlıklarını feda ederken, yıpranma payının sağlık hizmetlerinin sunumunda görev alan tüm çalışanlara çok görülmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz aylarda yıpranma payı üzerine bir çalışma yaptıklarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Sayın bakana ve siyasi iradeye, sağlık çalışanlarının da bu kapsama dahil edilmesi çağrısında bulunuyoruz dedi.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER