Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: -Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampına gitmekten vazgeçtik. Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak istemiyoruz. -Apaydın Kampına gerektiğinde isteğimiz zaman gider çıkar


HATAY (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampına gitmekten vazgeçtik. Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak istemiyoruz dedi.
     Akar, Hatay Vali Vekili Kadim Doğanı ziyaretinde yaptığı konuşmada Kızılay heyeti olarak salı gününden itibaren Suriye sınırında devlet tarafından teşhir edilmiş kamplarda Kızılayın çalışmalarını ve diğer organizasyonlarla ilgili bilgi edinmek üzere geziye çıktıklarını kaydetti.
     Şimdiye kadar Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilisteki kamplara uğradıklarını ifade eden Akar, valilerle, kaymakamlarla buluştuklarını ve toplantılar yaptıklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını, bu kapsamda Hataya da geldiklerini söyledi.
     Akar, dünyanın bütün ülkelerini gezdiğini, orada mültecilere ne şekilde bakıldığını gördüğünü ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti dışında, dışardan gelen misafirlerine bu kadar özen gösteren, kıymet veren, hizmet eden insana kıymet veren başka bir devlet daha bulunmadığını kaydetti.
     Suriye ile sınırları bulunan hiçbir ülkede çadır kent, misafir etme, konteyner kent kavramı ve onlara sürekli olarak bakma durumunun söz konusu olmadığına dikkati çeken Akar, şöyle devam etti:
     Kendi hallerinde parası olan gidip evler tutuyor, parası olmayanlar da ortalarda kalıyorlar. Türkiyede tabi ki kendi imkanlarıyla otellerde kalanlar da var. Ama, bütün misafirlerimizi biz aynı hassasiyet ve düzenle 3 öğün yemek vererek, kıyafetlerinden eğitimlerine kadar düşünerek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu anlamda valiliğimizi de tebrik ediyorum. Bu işi Türkiyede ilk başlatan valilik ekibi Hatay Valiliği olmuştur. Büyük bir başarıyla neticelenmiştir, her türlü polemiğe, dışardan gelen tahriklere, zalim ve zulüm yapan Esedin buradaki uzantılarına karşı, her şeye karşı dirayet gösterdiler ve fevkalade de neticeler aldılar.
     Akar, Van depreminde sıfırlanan çadırları üretmeye başladıklarını, yeteri kadar çadır stoku yaptıklarını, her ilde yeteri kadar çadır stokunun bulunduğunu dile getirerek, Bugün itibariyle Türkiye bazında 60 bin çadır var. Yani herhangi bir afete karşı, gerekebilecek zamanda kullanılabileceğiz yeteri kadar çadırımız var. AFAD başkanıyla yaptığımız mutabakat neticesinde Türkiye bazında çadır stok seviyemizi 120 bine çıkartmış vaziyetteyiz. Şuana kadar yarısını ürettik, bu yıl sonu itibariyle de yarısını daha üretip ideal stok seviyesine ulaşacağız. İnşallah, Türkiye afetle karşılaşmaz. Karşılaşırsa da her türlü lojistik malzememiz depolarımızda mevcut dedi.
    
     -Girmemiz, çıkmamız da bizin için problem değil-
    
     Bir gazetecinin resmi programlarında bulunması rağmen Apaydın Kampını ziyaret etmemelerinin nedeniyle ilgili soruya Akar, Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampına gitmekten vazgeçtik. Biz Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak istemiyoruz. Hiçbir kişiye ve siyasi düşünceye de malzeme olmak istemiyoruz. Biz zaten oradaki hizmetleri yapan kuruluşuz, devletimizin yanında yardımcı rol oynuyoruz. Apaydın Kampına gerektiğinde istediğimiz zaman gider çıkarız. AFAD başkanımızla, müdürümüzle da az önce görüştük. Orasıyla ilgili spesifik bir durum söz konusu değil bizim için. Hizmetlerin olup olmaması söz konusu. Hizmetlerle alakalı bilgi alacağımız yerleri geziyoruz. Girmemiz, çıkmamız da bizim için problem değil. Bizim girip çıkmamızla ilgili kimsenin polemik yapmasını arzu etmiyoruz diye yanıt verdi.
     Akar, Suriyeden bir göç dalgasında nüfusun 200 bine ulaşması durumunda çadır açısından herhangi bir sıkıntı olur mu- şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:
     Çadır açısından bir sıkıntı olmaz. Ama biz daha ziyade hükümetimizin de politikası olmamasını diliyoruz böyle bir akımın. Olduğu, olacağı zaman devlet yetkililerimiz bizi haberdar edecek ve bizde onları arzu ettiği müdahaleleri, operasyonları yapma gücüne sahibiz. Bu sadece Türkiye içerisinde de olmaz, Türkiye dışında da olabilir. Eğer gerek görülürse ve Birleşmiş Milletlerle anlaşırsak, uluslararası mutabakat sağlanırsa, Türkiye dışında Suriye sınırları içerisinde operasyon, devletimizin uygun gördüğü zaman yapabilecek durumdayız. Sınır noktasında müdahalelerde bulunabiliriz. İnsanların buraya gelmesini engelleyen ve burada gelip misafirliklerini az sürmesi için kendi evlerinde köylerinde yaşayıp, ihtiyaçlarını bizden karşılaması gibi bir durum da söz konusu olabilir. Kısman bunu yapıyoruz, sıfır noktasında bazı teslimatlarımız var. Bunu da bizim kurallarımız gereği çok açık ve aleni yapıyoruz.
     CHP milletvekillerinin Apaydın Kampında kalanların askeri eğitim aldığı yönündeki iddialarıyla ilgili soru üzerine de Akar, Bana arkadaşlarımdan gelen eğitim yapıldığıyla ilgili bir bilgi yok. Üstelik ben de böyle işleri merak etmem doğrusu. Ama böyle bilgi almadım dedi.
     Ziyarette, Akara Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, Türk Kızılayı Genel Başkanvekili Nihat Adıgüzel de eşlik etti.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven-Salim Taş / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER