Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yılı -Adana Barosu Başkanı Çıtırık: TÜİK verilerine göre, eşdeğer işlerde çalışan kadınlar, erkeklerin ancak yüzde 46sı kadar ücret almaktadır


ADANA (A.A) - Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eşdeğer işlerde çalışan kadınların, erkeklerin ancak yüzde 46sı kadar ücret aldığını bildirdi.
     Çıtırık, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Anayasanın 10. Maddesine göre, kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu belirtti.
     Devletin, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğunu bildiren Çıtırık, bu eşitliğin kağıt üzerinde kalmaması, toplumsal yaşantının her alanına yansıması gerektiğini ifade etti.
     Çıtırık, Türkiyenin, 78 kadın milletvekili ile TBMMde yüzde 14 oranında kadınların temsil olanağı bulabildiği bir ülke konumunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eşdeğer işlerde çalışan kadınlar, erkeklerin ancak yüzde 46sı kadar ücret almaktadır. Türkiye ekonomisinin son 10 yılda yakaladığı hızlı büyüme oranlarının, istihdama özellikle kadın istihdamına aynı ölçüde yansımadığı görülmektedir. Yine TÜİKin son olarak yayımladığı Ağustos 2012 verilerine göre, Türkiye genelinde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Yani çalışma yaşındaki her yüz kadından 30u istihdam edilmektedir.
     Ayrıca toplumsal yaşantımızda kadın üzerindeki erkek egemenliği, kadına yönelik şiddet, tecavüz, taciz ve cinayetler artarak devam etmektedir. Kadın, tüketim toplumunda cinselliğin aracı olarak görülmektedir. Kadının bedensel ve cinsel yönden sömürüsü de kaygı verici boyuttadır. Bu nedenle toplumsal yaşantımızın her alanında kadına olanak ve fırsat eşitliği sağlanarak hak ettiği yere gelmesi için mücadele edilmelidir.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Aykut Ünlüpınar
<< Önceki Haber Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER