Türk iş adamlarına Avrupayı Macaristandan fethetme

Türk iş adamlarına Avrupayı Macaristandan fethetme çağrısı -Türk-Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şahbaz: Türk iş adamlarının Avrupaya özellikle de Batı Avrupaya çıkış noktalarında Macaristanı kullanmaları, lojisti


KOCAELİ (A.A) - Tahir Turan Eroğlu - Yunus Emre Günaydın - Merkezi Budapeştede bulunan Türk-Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahbaz, Türk iş adamlarının Avrupaya özellikle de Batı Avrupaya çıkış noktalarında Macaristanı kullanmalarının, lojistik noktasında çok önemli olduğunu belirterek, Macaristanda kurduğunuz bir şirketle Avrupanın göbeğinde oluyor, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye sınırsız, sorunsuz ulaşmış oluyorsunuz dedi.
     Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kocaelide AA muhabirine açıklama yapan Şahbaz, dernek olarak, Türkiye ve Macaristan arasındaki etkinliklerin artmasıyla son yıllarda daha aktif çalışma yaptıklarına değinerek, Macaristanda aktif olarak 293 Türk iş adamının bulunduğunu, Türkiyede de 41 Macar iş adamının yatırım yaptığını söyledi.
     İki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacminin geçen yıl 2 milyar doların biraz altında gerçekleştiğini dile getiren Şahbaz, dış ticarette önemli hedefleri olan Türkiye ve Macaristanda bu potansiyelin mevcut olduğunu kaydetti.
     Türkiye ile Macaristanın toplam dış ticaretinin 600 milyar doları bulduğunu anlatan Şahbaz, Bunun içinde Türk-Macar dış ticaret hacminin 2 milyar dolarda kalması hedef olmamalıdır, 5 milyar dolar çok rahat yakalanabilecek bir hedeftir. Macaristanın en etkili olduğu konu turizmdir, özellikle kaplıca turizmi ön plandadır. Tarım alanları çok müsait, otomotiv alanında da Macaristan önemli bir merkez. Uluslararası birçok firmanın yatırımı var şeklinde konuştu.
     Şahbaz, Türk iş adamlarının Avrupaya özellikle de Batı Avrupaya çıkış noktalarında Macaristanı kullanmalarının lojistik noktasında çok önemli olduğunu vurgulayarak, Doğudan Batıya giderken Macaristanı taramadan bir yere ulaşmanın mümkün olmadığını, bu nedenle lojistik alanlarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
     Macaristanda kurduğunuz bir şirketle Avrupanın göbeğinde oluyor, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye sınırsız, sorunsuz ulaşılmış oluyorsunuz diyen Şahbaz, dernek olarak iş adamlarının gelecekleri noktada her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.
    
     -Avrupadaki at eti skandalı Macaristana uzak-
    
     Macaristanda hayvancılığın da oldukça gelişmiş olduğunu vurgulayan Şahbaz, 2011 yılında yapılan toplam büyükbaş hayvan ihracatının 511 milyon dolar olduğunu, bunun 352 milyon dolarını Türkiyeye gerçekleştirdiğini dile getirdi.
     İngilterede donmuş gıdalarda at eti tespit edilmesinin ardından skandalın, aralarında Fransa, İsveç ve İrlandanın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine yayıldığının tespit edildiğini hatırlatan Şahbaz, Avrupadaki at eti skandalı Macaristana uzak. Macaristanın böyle bir sorunu yok. Yetiştirdiği küçük ve büyükbaş hayvan konusunda bir sıkıntısı yok. Bu konuda çok derin imkanları olan bir ülke ifadesini kullandı.
     Macaristanın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, özellikle Kocaelinin ticari açıdan kendileri için Türkiyenin en önemli şehri olduğunu kaydetti.
     Kiss, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile ticari anlamda neler yapılabileceğini geniş bir şekilde görüştüklerini dile getirerek, Kocaelinin ekonomik verileri bizim için çok önemli. Bunun için önümüzdeki dönemde önemli çalışmalara imza atacağız. Kocaeli ve Macaristan arasında iki ticari oda çalışmalar yapıyor, bunların 2 bin 200 dolayında üyesi var. İki sanayi odası vesilesiyle iki ülke arasındaki iş adamlarını bir araya getirmeyi planlıyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Macar otomotiv sektörünün Kocaelide yatırım planı-
    
     İlk ticari ziyaretin yakın bir süre içinde Kocaelili iş adamları tarafından Macaristana yapılacağını aktaran Kiss, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sanayi bölgesi olan Kocaelide maalesef herhangi bir Macar yatırımı olmadığını öğrendik. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Yatırımcıların buraya gelmesi için önemli planlar yapıyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kısa süre önce Macaristanı ziyaret etmişti. İki ülke başbakanları, önümüzdeki 5 yıl içinde şu anda yaklaşık 2 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması konusunda anlaştılar. Bununla ilgili biz de hangi bölgelerin iki ülke arasındaki ticareti geliştirmesi gerektiği konusunda çalışıyoruz.
     Kiss, özellikle Macar otomotiv sanayi firmalarının buraya gelmesini istediklerini dile getirerek, Kocaelinin otomotiv sanayisinde güçlü bir yere sahip olmasından dolayı burayı değerlendirmek istediklerini anlattı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türk iş adamlarına Avrupayı Macaristandan fethetme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER