Türk iş adamları rotayı kara kıtaya

Türk iş adamları rotayı kara kıtaya çevirdi -DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın: -Son 10 yılda ticaret 5 kat artarak, 4 milyar dolardan 20 milyar dolara geldi. Şimdi 55 Afrika ülkesini tanıyan bir Türkiye, Türk


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Afrika ülkeleri ile ticaretin 10 yılda 5 kat artarak, 4 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseldiğini belirterek, İkili anlaşmalar, lojistik ve bankacılık sorunları çözülürse Afrika kıtası ile ticaret hacmi 100 milyar doları bulur dedi.
     Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 ülke, 1 milyarlık nüfus ve 1 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle Afrikanın son yıllarda dünyanın en cazip pazarı olduğunu söyledi.
     Türkiyenin Afrikadaki 30 ülkeye büyükelçilik açmasının ve THYnin doğrudan uçuşlarının ilişkilerde önemli paya sahip olduğuna dikkati çeken Taşkın, büyükelçiliklerin ikili ve ticari ilişkilerin gelişmesine zemin hazırladığını, Türk iş adamlarının Afrikanın en az 20 ülkesine direk uçuşlarla rahatlıkla ulaşabildiğini bildirdi.
     Son 10 yılda ticaret 5 kat artarak 4 milyar dolardan 20 milyar dolara geldi, hem de sıfırdan başlayan ilişkilerle diyen Taşkın, Ticaret, bugünkü rakamlara çıkarken bu ülkelerin büyük bölümünde elçiliklerimiz ve THYnin uçuşları yoktu. Onlar bizi, biz onları tanımıyorduk. Ticaretin 50 veya 100 milyar dolara ulaşması şimdi çok daha kolaydır çünkü şimdi 55 Afrika ülkesini tanıyan bir Türkiye, Türkiyeyi tanıyan bir o kadar Afrika ülkesi var. 2012den 2023e kadar olan 10 yılda ticaret, 5 kattan daha fazla artar. 5 kat artsa bile 100 milyar dolar olur şeklinde konuştu.
    
     -Her türlü mala ihtiyaçları var-
    
     Afrika ülkelerinin yeraltı zenginliklerini ihraç ettiğini, tarım ürünlerini ise ihraç etmeye çalıştığını dile getiren Taşkın, kıtanın her türlü ürünü ise ithal ettiğini ifade etti.
     Afrikanın ürün ihtiyacının Türkiye için büyük avantaj olduğuna işaret eden Taşkın, Türkiyenin 65-70 sektörde çok kaliteli ürün ürettiğini, Türkiyenin büyük bir potansiyeli beslediğini anlattı.
     Taşkın, Afrikadaki ülkelerin her yıl yüzde 5in üzerinde büyüdüğünü vurgulayarak, Büyümeleri devam edecek çünkü her gün bir ülkede petrol, doğalgaz bulunuyor. Bu da gelirlerini artırıyor. 20-25 yıl evvel Çin diye dünya ticaretinde bir ülke yoktu. Bugün rüya olan bir Çin nasıl oluştuysa gelecekte de Afrika kıtası büyük bir zengin tüketim toplumu haline gelecek. Afrika ülkelerinde yalın ayak gezme devri bitecek. Herkes ayakkabılı, arabalı, villalı, televizyonlu, cep telefonlu zengin insanlar olacak diye konuştu.
     Türk iş adamlarının Afrika ülkelerine para transferinde yüksek maliyetlerle karşılaştığını, yerli bankaların kilit ülkelere şube açmaları gerektiğini belirten Taşkın, İkili anlaşmalar, lojistik ve bankacılık sorunları çözülürse Afrika kıtası ile ticaret hacmi 100 milyar doları bulur ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Türk iş adamları rotayı kara kıtaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER