Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan:

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan: Bu yıl ihracatçıya desteğimiz 22 milyar dolar civarında olacak


TRABZON (A.A) - Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, bu yıl ihracatçıya desteklerinin 22 milyar dolar civarında olacağını söyledi.
     Kaplan, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıldan başlayarak kurumu tekrar gözden geçirdiklerini belirterek, İhracatçılara faydalı hale getirme yönünde önemli adımlar atmaya başladık ve devam da ediyoruz. Yeniden yapılanma sürecinde ihracatçıların görüşlerine ve taleplerine çok önem verdik ve büyük katkılarını da gördük dedi.
     İhracatçılara daha ucuz kredi sağlayarak, daha rekabetçi olmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Kaplan, Geçen yıl süreçlerimizi gözden geçirdiğimizde çok bürokratik olduğumuzu, müşteriye, ihracatçıya gitmediğimizi, onlarla paylaşmadığımızı gördük. Bunun üzerine bir takım iyileştirmeler yaptık. Artık epey hızlı ve daha az bürokratik olduğumuzu düşünüyorum diye konuştu.
     Kaplan, reeskont kredisini geçen yıl son 5 ayda 3 milyar dolara çıkardıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Bu yıl ki hedefimiz 9 milyar ve şu anda hedeflere uygun bir şekilde gidiyoruz. Reeskont kredi kaynağında önemli bir patlama yaptığımızı gördük. Trabzonda bu kaynağı bir müşterinin haricinde kimse kullanmıyor. Kendi kaynağımız olan krediler var. Bu konuda da mevcut kaynakla sınırlıyız. Ciddi bir kuyruk vardı, ihracatçılar, müşteriler bekliyordu. Bu konuda son 6 ayda iki tane tahvil ihracı yaptık, yurt dışından 1 milyar dolar civarında. Bunu da ihracatçımızın hizmetine sunduk. Bu da bizim doğrudan ve bankalar aracılığıyla kullandırıldığımız kredilerde ciddi bir bekleme süresini ve sırasını ortadan kaldırdı. Şu anda geldiğimiz nokta tatmin edici. Bu tahvil ihraçlarına da devam edeceğiz.
     Türkiyede ihracat kredi sigortasının çok kullanılmadığını vurgulayan Kaplan, şunları kaydetti:
     Dünyada, özellikle de Avrupada ihracat kredi sigortası çok önemli. Çünkü siz bir yerde risk yönetimi aracı olarak alıcı riskini, alıcının ödeme riskini bertaraf ediyorsunuz. Aynı zamanda vadeli mal satarak da pazara giriş konusunda ciddi bir katkı sağlayabilirsiniz. 8 milyar dolar olan ihracatçı desteğimizi 2010da 12.5 milyar dolara çıkardık. Bu yıl ihracatçı desteğimiz 22 milyar dolar civarında olacak. Bunları artırarak bir takım ürünlerle hem hacim hem kantite hem de kalite olarak ihracatçıya hizmetimizi sunmayı hedefliyoruz.
     Toplantıda, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcıları Cenan Aykut ve Mesut Gürsoy da katılımcılara bilgi sundu. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Kaplana plaket verdi.
     (TY-MK)
<< Önceki Haber Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER