Türk el sanatlarının kalbi Balkanlarda atıyor

Türk el sanatlarının kalbi Balkanlarda atıyor -Konya Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek ve Makedonyadan sonra Kosovanın başkenti Priştinede de geleneksel Türk el sanatları kursu açıyor -KOMEK bünyesinde Konyada eğitim alan Koso


KONYA (A.A) - Ayşe Şensoy - Konya Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) aracılığıyla Bosna Hersek ve Makedonyada açtığı Türk el sanatları kursları zincirine, Kosovayı da ekliyor.
     Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOMEK kurslarının sadece yurt içinde değil yurt dışında da hizmet verdiğini söyledi.
     Akyürek, bugüne kadar Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersekte Saraybosna, Makedonyada ise Üsküp kentinde verdikleri kurdele nakışı, çini, hat, ebru, takı tasarımı ve ahşap boyama gibi kursları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Kosovaya da taşıdıklarını vurguladı.
     Yurt dışından getirip Konyada eğitim verdikleri kursiyerlere, kendi ülkelerinde "usta öğretici" olarak çalışma imkanı sunduklarını dile getiren Akyürek, şunları kaydetti:
     "Bu usta öğreticilerimiz, ülkelerinde açılan Türk el sanatları kurslarında, çok sayıda genci, ev hanımını, işsizi meslek sahibi yapıyor. Çalışmalarımız, aynı zamanda, bireylerin vizyonlarını geliştirmeye, yeni dostlukların ve kardeşlik ilişkilerinin kurulmasına vesile oluyor. Özellikle kardeş şehirlere ve ihtiyaç olan yerlere kurs merkezleri açıyoruz. Kursları yurt dışında açmakta iki amacımız var. Birincisi; dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin güçlenmesini sağlamak. İkincisi ise geleneksel el sanatlarımızın eğitimini vererek bu eşsiz değerlerimizi oralarda yaşatmak. Kurslarımız, verimlilik açısından ve kapasite yönüyle Türkiyede modeldir."
     Akyürek, şu ana kadar Konyada 150 bine yakın, yurt dışında ise binlerce kişinin, açtıkları bu kurslarda eğitim gördüğüne işaret ederek, "Bu arkadaşlarımızın tamamı, KOMEK ailesinin fertleri oldu. İhtiyaç duyulduğu sürece yurt dışında kurslarımızı açmaya devam edeceğiz" dedi.
     KOMEK Alaaddin Kurs Merkezi Müdürü Fatma Demir ise Makedonyada açtıkları kurs merkezinden 160 kişinin mezun olduğunu, Kosovadan gelerek Üsküpteki bu kursa katılan 4 kişiyi Konyaya davet ettiklerini; burada kendilerine 15 gün daha yoğun eğitim verdiklerini söyledi.
     Demir, "usta öğretici" unvanı alan bu 4 Kosovalı kursiyerin Priştinede kısa süre içinde faaliyete geçecek KOMEK kursunda işbaşı yapacağını sözlerine ekledi.
    
     -"İki dileğim vardı, birinci Türkiyeye gelmek...-
    
     Kosovalı usta öğreticilerden Shpresa İslami, el sanatlarıyla uğraşmayı çok sevdiğini belirterek, şöyle devam etti:
     "Makedonyada aldığım 3 aylık eğitimin ardından başarılı olduktan sonra Konyada eğitime çağrıldım. Burada da 15 günlük eğitim aldık. İki dileğim vardı. Birincisi Türkiyeye gelmek, ikincisi de Türk el sanatlarını öğrenmek... İkisi de gerçek oldu. Bize kurs veren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Onları çok seviyorum. Konya halkı da bize çok iyi davrandı. Herkese teşekkür ederim."
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Türk el sanatlarının kalbi Balkanlarda atıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER