Tüketici Kanununda planlanan değişiklikler

Tüketici Kanununda planlanan değişiklikler -TÜKDES Genel Başkanı Bakal: -İl ve ilçelerde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kadrosu oluşturulmalı -Hakem heyetinin kapısı, devletin temelidir. Bu kapının sahibi belli olmalı


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, Tüketici Kanununda planlanan değişiklikler kapsamında il ve ilçelerde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kadrosu oluşturulmasını istedi.
     Bakal, AA muhabirine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tasarısı taslağını değerlendirdi.
     Öncelikle şu anda il ve ilçelerde çeşitli kurumların içinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin müstakil bir yapıya kavuşturulmasını talep ettiklerini kaydeden Bakal, mevcut 4077 sayılı yasanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerini düzenleyen 22. maddesinin 2. ve 3. fıkralarının değiştirilmesi gerektiğini savundu.
     Bakal, söz konusu değişiklikle her il ve ilçede müstakil Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri oluşturulabileceğini vurgulayarak, Ayrı bir sekreteryası ve binası olmak üzere kendisine ait bir bütçeyle faaliyetlerini yürütmesi gereken hakem heyetleri, belediye, baro, ticaret, sanayi ile esnaf ve sanatkar odalarının görevlendireceği ve tüketici örgütlerinin seçeceği üyelerle, başkan dahil 5 kişiden oluşmalı dedi.
     Odaların görevlendireceği üyenin, uyuşmazlığın satıcı tarafını oluşturan kişinin tacir ya da esnaf ve sanatkar olup olmamasına göre ilgili odaca görevlendirilebileceğini dile getiren Bakal, şöyle devam etti:
     Tüketici örgütü olmayan yerlerde tüketiciler, tüketim kooperatifleri tarafından temsil edilmeli. Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin oluşumunun sağlanamadığı yerlerde noksan üyelikler, belediye meclislerince resen doldurulmalı. Tüm il ve ilçelerde kadro ihdas edilerek müstakil bir şekilde oluşturulacak Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, devlet memurlarının, hakem heyetlerini ikinci iş, angarya olarak görmesinin de önüne geçecektir.
     Hakem heyetinin kapısı, devletin temelidir. Bu kapının sahibi belli olmalıdır ifadelerini kullanan Bakal, Böyle olunca tüketici nereye başvuracağını bilecektir. Görevi bu olan kurumdaki personel de işini bilip, daha sağlıklı hizmet verebilecektir diye konuştu.
     Bakal, öte yandan, taslaktaki bankacılık sözleşmelerinde hiçbir surette tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücretleri gibi isimler altında bedel alınmasını engelleyen maddenin, değiştirilmeden yasalaşmasını istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tüketici Kanununda planlanan değişiklikler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER