TÜKDden Çocuk Gelinler sorununa çözüm çağrısı

TÜKDden Çocuk Gelinler sorununa çözüm çağrısı


BURSA (A.A) - Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Bursa Şubesi Başkanı Gülnur Üçel, TÜİK verilerine göre çocuk gelin sayısı 181 bini aştı dedi.
     Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesinde basın açıklaması yapan Üçel, Türkiyede çocukların geleceğini olumsuz etkileyecek, Çocuk Gelinler, Çocuk Anneler sorununun göz ardı edilemeyecek kadar büyük boyuta ulaştığını söyledi.
     Adli sicil kayıtlarının artışının kanıtladığını ve sadece kayıtlara geçenlere bakıldığında 18 yaşından küçük kızını evlendirmek için mahkemeye dava açan ailelerin sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 94.2 arttığını ileri süren Üçel, TÜİK verilerine göre çocuk gelin sayısı 181 bini aştı. Erken yaşta evlilikler, kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmeleri, en temel insan hakkı olan eğitim haklarının önünde en büyük engeldir. Kız çocuklarının, kadınların eğitim fırsatından yoksun kalması, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını ve demokratikleşmesini de engelleyecektir. Medeni Kanuna göre evlilik yaşı, 17 yaşını bitirme koşuluna bağlıdır. Türk Ceza Kanununa göre, resmi nikah yapılmadan evlendirilme suçtur. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre ise 18 yaşına kadar her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir diye konuştu.
     Üçel, Çocuk Gelinler sorununu görmezden gelmek, uluslararası sözleşmelerden doğan taahhütlerin ve kız çocuklarının insan haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini iddia ederek, şunları kaydetti:
     Bu nedenle, yasalarda yazılı kurallar, yaptırımlar uygulanmalı, yasayı ihlal eden her olay kararlılıkla takibe alınmalıdır. Biz Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak kadının güçlenmesinin en önemli anahtarının eğitim olduğuna inanıyoruz. 15 yaşında gelin, 16 yaşında anne, 17 yaşında mutsuz ve umutsuz dramların yaşanmaması için, çocukların ve ülkemizin geleceğinin kararmasına yol açacak çocuk gelinler sorununa tüm milletvekillerinin el birliğiyle ve kararlılıkla çözüm getirmelerini bekliyoruz.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber TÜKDden Çocuk Gelinler sorununa çözüm çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER