TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Çelik:

TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Çelik: -Dünyadaki kur savaşlarından Türkiyedeki ihracatçı da etkileniyor. Belirsizlikler içinde boğuşmak ve riskini yönetmek zorunda kalıyor


BURSA (A.A) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şube Başkanı Baran Çelik, Dünyadaki kur savaşlarından Türkiyedeki ihracatçı da etkileniyor. Belirsizlikler içinde boğuşmak ve riskini yönetmek zorunda kalıyor dedi.
     Çelik, yazılı açıklamasında, Almanya dahil olmak üzere, avro bölgesinde ekonomik faaliyetlerde daralma olduğuna dikkati çekti.
     Türkiyenin yılın ilk yarısında ihracatı artan ülkeler arasında ön sıralarda olduğunu, ancak son dönemde özellikle AB ve Ortadoğuda yaşanan gelişmeler ile ciddi bir daralmanın gözlendiğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
     Türkiyede temmuz ayında sadece AB ülkelerine ihracatımızda yüzde 21 gerileme söz konusu. İlk 7 aydaki toplam gerileme ise yüzde 10 olmuş. Bunun için de devamlı olarak yeni pazarlar aramak ve mevcutları koruma yönünde çaba sarf etmek gerekiyor. Tabii Avrupa pazarına yönlendirilen bazı malların başka pazarlara yönlendirilmesinin her sektör için mümkün olmadığını da biliyoruz.
     Çelik, ABdeki gelişmelerin kur üzerinde de etkili olduğuna işaret ederek, Dünyadaki kur savaşlarından Türkiyedeki ihracatçı da etkileniyor. Belirsizlikler içinde boğuşmak ve riskini yönetmek zorunda kalıyor dedi.
     Avro-dolar paritesindeki gelişmelerle son dönemde Avrupa ülkelerinden ihraç edilen malların Türkiyeden ihraç edilenlere göre rekabet şansının arttı, buna bağlı olarak ihracat karlılıklarının da azaldığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
     Bu nedenle Türk ihracatçısı için sürdürülebilir rekabeti sağlayabilecek bir strateji şu sıralar daha da önemli hale geldi. Dolar kurunun 1.80in altına hızla inmesi durumunda çoğu sektörde ithalat artıp, ihracat olumsuz etkilenebilir. Diğer taraftan sanayici maliyetlerdeki yükselişi talebin yetersiz olması nedeniyle aynı ölçüde fiyatlara yansıtamıyor. Temmuz ayı enflasyonu beklenen düzeylerde çıktı ve yıl sonu hedefiyle az çok uyumlu bir tablo var karşımızda. Sonuç olarak ekonomiyi canlı tutacak, maliyetleri düşürecek, rekabeti arttıracak stratejilerle yola devam edilmesi önemli.
    
     Muhabir: Bursa
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Çelik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER