TTKdaki metan gazından etkilenme

TTKdaki metan gazından etkilenme -GMİS Genel Başkanı Alabaş: -Tüm uyarılarımıza rağmen yaşanan bu son olayı, açıkça iş cinayeti olarak tanımlıyoruz -Kozluda gündüz vardiyasında 800 işçi çalışıyor, eğer havalandırma


ZONGULDAK (A.A) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazının açığa çıkması sonucu meydana gelen ölümlere ilişkin Tüm uyarılarımıza rağmen yaşanan bu son olayı, açıkça iş cinayeti olarak tanımlıyoruz dedi.
     Alabaş, sendika yöneticileriyle düzenlediği basın toplantısında, eldeki verilere göre, Kozluda yaşanan olayı kaza olarak değerlendirmenin mümkün olamayacağını savundu.
     Kozluda yer altında galeri açma işi alan firmanın hiçbir tecrübesi olmadığını ileri süren Alabaş, şunları kaydetti:
     Söz konusu firma, inşaat şirketidir. Nitekim çalışma arkadaşlarımızı sendikalı yaptığımızda bizim inşaat sektöründe örgütlenmeyeceğimizi belirterek mahkemeye itirazda bulunmuşlardı. 3 yıldır bizi mahkemede oyalayan firma, toplu iş sözleşmesi yapmamıza ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelemize engel olmuştur. Bu işin uzman olmayan bir şirkete yaptırılması hukuken doğru değildir. Bizim yer altı galeri açma işinin taşeron şirketlere ihale edilmesine karşı çıkmamıza rağmen bunların önü açılmıştı. 17 Mayıs 2010da 30 madenci arkadaşımızı grizu faciasında kaybettik. Bu facianın ardından yaptığımız açıklamada, taşeron şirketlerin hak edişlerin ödenmesi ve işlerini TTKya devretmesini istedik. Buna rağmen akıl almaz duyarsızlıkla bu uygulamayı sürdürenler ve taşeron şirketlerin başarısızlıklarına rağmen ısrarla süre uzatımına gidenler, bu kazadan birinci derecede sorumludurlar. 2010daki kazaya göz göre göre geldiği için facia demiştik. Tüm uyarılarımıza rağmen yaşanan bu son olayı açıkça iş cinayeti olarak tanımlıyoruz. Eğer aynı uygulama sürdürülürse bundan sonrasının taammüden adam öldürme aşaması olacağını da önemle belirtiyoruz.
    
     -Vardiyada 800 kişi vardı-
    
     Ölen madencilerin sendikalarının üyesi olduğunu, konunun da tarafları arasında yer aldıklarını vurgulayan Alabaş, şöyle konuştu:
     Bu olayın daha büyük boyutlara ulaşması TTK uzmanlarının dikkati sayesinde önlenmiştir. Bizim havalandırma sistemimiz birbirine bağlıdır. Kozluda gündüz vardiyasında 800 işçi çalışıyor, eğer havalandırma sisteminin geçtiği yerde gaz bir kıvılcımla buluşmuş olsaydı, 263 işçinin öldüğü 1992da grizu faciasından daha büyük faciayı konuşuyor olabilirdik. Belki 380 ya da 580 kişinin kaybını konuşurduk. Bu acıları ne kadar daha yaşamaya devam edeceğiz, onu sorgulamamız gerekir.
    
     -Şirketin maden tecrübesi yok-
    
     Bir gazetecinin sondajların yetersiz olduğuna yönelik iddiaları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Alabaş, Firmayla ilgili geçmiş yıllarda yapılan denetimler var. Sondaj raporları da mevcuttur. Teknik konularla ilgili mesele incelendikten sonra ortaya çıkacaktır. Asıl mesele Türkiyedeki ölümlerin son birkaç yıldır taşeron şirketlerde yoğunlaştığıdır. Taşeronda çalışmak neredeyse ölüm demektir diye konuştu.
     TTKtaki galeri açma ihalelerine ilişkin soruyu da Alabaş, şöyle yanıtladı:
     İhale şartnameleri hazırlanırken madencilik tecrübesi ve geçmişi olan şirketlerin ihalelere girebileceği belirtilseydi, bugün bu bölgede inşaat değil maden şirketleri çalışıyor olurdu. Kozludaki şirketin hiçbir madencilik tecrübesi yok, daha önce tünel inşaatları yapmış, aldığı işi de bugüne kadar hiçbirini sağlam olarak bitirmemiş. TTKda üçüncü dönem iş aldı. Bugüne kadar aldığı işleri de süresinde bitirmedi. Buna rağmen üçüncü defa iş verildi. Bu verenlerin sorumluluğundadır.
     Alabaş, sendikalarının teknik elemanlarının olay yerini inceleyip teknik rapor hazırladığında kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber TTKdaki metan gazından etkilenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER