TSE Başkanı Hulusi Şentürk:

TSE Başkanı Hulusi Şentürk: -Temmuz ayından itibaren Avrupaya yapı malzemesi satmak isteyen firmalar, Avrupalı belgelendirme kuruluşlarına 40 bin avro ödeyerek yeni CE belgesi almak zorunda kalacak -Türkiye belgelendirme v


KAYSERİ (A.A) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Temmuz ayından itibaren Avrupaya yapı malzemesi satmak isteyen firmalar, Avrupalı belgelendirme kuruluşlarına 40 bin avro ödeyerek yeni CE belgesi almak zorunda kalacak dedi.
     Kayseri Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası ile TSE arasındaki Kalibrasyon İşbirliği Protokolü İmza Töreninde konuşan Şentürk, küresel ekonomide yer edinebilmek için küresel standartlara uygun üretim yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
     Avrupanın yapı malzemeleri CE direktifini değiştirdiğini hatırlatan Şentürk, şöyle devam etti:
     Temmuz ayından itibaren yeni CE direktifi kapsamında belgeli olmayan mallar Avrupa pazarına giremeyecek. Bu direktife göre biz CE belgesi veremeyeceğiz. Çünkü, öncelikle Türkiye bu direktife göre yönetmelik çıkarmak durumunda. Bu yönetmeliğe göre bakanlıklar alt yapıyı kurmak zorunda. Ardından Avrupa gelip bu altyapının yeterliliğini denetleyecek. Beyefendiler yeterli bulursa o zaman bizdeki bakanlıkların TSE ve benzeri kuruluşlara belge verme yetkisini verecekler. Bu aşamadan sonra biz bu yetkiyi alıp CE belgesi vermeye başlayacağız. Temmuz ayından itibaren bu süreç yetişemezse ki yetişemeyecek gibi görünüyor. Yani temmuz ayından itibaren Avrupaya yapı malzemesi satmak isteyen bütün firmalar ya Avrupaya mal satmayı durduracak, ya da Avrupalı belgelendirme kuruluşlarına her biri 20 ile 40 bin avro karşılığında para ödeyerek bu yeni CE belgelerini alıp mal satacak.
    
     -Belgelendirme işlemlerine 2 milyar dolar ödüyoruz-
    
     Türkiyedeki şirketlerin Adına Uygun Değerlendirme olarak adlandırılan belgeleri alabilmek ve test işlemleri için her yıl Avrupa ülkelerindeki standardizasyon kuruluşlarına servet ödediğini belirten Şentürk, şöyle devam etti:
     Bu alanda dünya pazarının yıllık büyüklüğü 200 milyar dolar. Yani her yıl dünyada 200 milyar dolarlık belgelendirme hizmeti üretilir. Türkiyede ise 2,4 milyar dolarlık belgelendirme ve test pazarı var. Bu paranın 120 milyon doları TSEye geliyor. 120 milyon doların da diğer yerli tüm belgelendirme kuruluşlarında olduğunu düşünelim 2 milyar 160 milyon dolar nerede- Farkında değiliz ama bu parayı Avrupa kuruluşlarına veriyoruz. Yani her yıl 2 milyar dolar civarında yurt dışına Türk iş dünyasının parası gidiyor. 2 milyar dolar kar edebilmek için 40 milyar dolarlık mal üretip ihraç etmek gerekiyor. Yani Türkiye 40 milyar dolarlık mal üretip satarsa belgelendirme ve testten dolayı Avrupaya her yıl verdiğimiz parayı ancak karşılayabiliriz
    
     -Dünyadaki en güçlü teknik engel standartlardır-
    
     Standartların ihracatın önündeki engelleri kaldırmak amacıyla getirildiğine dikkati çeken Şentürk, Avrupadaki standart kuruluşlarının ise standartları engel aracı haline getirdiğini öne sürdü.
     Bir ürünle alakalı standardın değiştirildiğinde bu standarda uygun olmayan ürünün Avrupa ülkelerine girdirilemediğini ifade eden Şentürk, şunları söyledi:
     O standarda göre belge vereyim diyorsun. Bu seferde o standartta şu teknoloji kullanılacak diyor. Standart o teknolojiyi dayatıyor. Bu teknolojiyi de ben üretirim diyorsun. Teknolojinin lisans hakkı bende, bu lisans hakkını sana vermem diyor. Peki bunun lisans hakkı sendeyse bunu neden standarda yazıyorsun. Standartlar bu tür engelleri ortadan kaldırmak için var olması gereken dokümanlar olduğu halde, ne yazık ki ileri teknoloji isteyen ürünlerde bu lisanslı teknolojileri standartlara yedirerek arkasından bizim gibi ülkelerin üretim yapması imkansız hale getiriliyor. Getirmekle de kalmıyorlar bizim pazarlarımızı kendi ürünlerinin pazarı haline getiriyorlar. Dolayısı ile dünyanın görmüş olduğu en güçlü teknik engel ne yazık ki standartlardır.
     Türkiyenin dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmesi için standartları belirleyen ülke olması gerektiğini ifade eden Şentürk, Bunu başarabilmek için de standart kuruluşlarının komitelerine katılmak gerekiyor. Komitelere, sanayicimiz destek vermediği için adam veremiyoruz. Sanayiciler sahip çıksın bir yıl içinde binin üzerinde komiteye adam verebiliriz. İki yıl içinde en az 50-60 komitenin başkanlığını alabiliriz diye konuştu.
     Konuşmaların ardından KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Şentürke porselen fincan takımı hediye etti. Daha sonra TSE ile KAYSO, KTO ve KTB arasında Kalibrasyon İşbirliği Protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber TSE Başkanı Hulusi Şentürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER