Tralleis Antik Kenti turizme açılacak

Tralleis Antik Kenti turizme açılacak -Kültür ve Turizm Bakanlığının gönderdiği 120 bin lira ödenekle antik kentte 1 yıl ara verilen kazı çalışmalarına yeniden başlandı -Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Aktakka: -Önceliğimiz Tra


AYDIN (A.A) - Suat Deniz - Tralleis Antik Kentinde kazı çalışmalarına yeniden başlandı.
     Kazıların bilimsel danışmanı, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı sezonunda çalışmaların arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 20 kişilik ekiple başladığını belirtti.
     Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka da hukuki süreçten dolayı 1 yıl ara verilen çalışmalara yeniden başlanmasının sağlandığını, bu yıl itibarıyla kazı çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığından 120 bin lira ödenek gönderildiğini söyledi.
     Aktakka, bu yıl Tralleiste korumaya yönelik düzenleme çalışmaları yapılacağını, 2012 dönemi çalışmaların en az 2 ay devam edeceğini kaydederek, Çalışmalarda kazı alanı ve çevresinde temizlik, çevre düzenlemesi yapılacak. Mevcut mimari yapıların korunmasına yönelik tedbirler alınacak. Burada önceliğimiz Tralleise ören yeri statüsü kazandırarak turizme açmak. Bu yıl kazılarda restorasyon çalışmaları da yapılacak dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının il genelindeki kazılar için 710 bin lira ödenek gönderdiğini bildiren Aktakka, Bu sezon gymnasium alanında yoğunlaştırılacak çalışmalarda antik kentin tanıtımı, korunması, ortaya çıkarılacak ya da mevcut durumdaki yapılarla bağlantılı restorasyona yönelik projelerin geliştirilmesi yönündeki düzenlemelere ağırlık verilecek diye konuştu.
    
     -Bölge turizminde hareketlilik sağlayacak-
    
     Kazı çalışmalarında yerel yönetimlerin desteğinin de çok önemli olduğunu ifade eden Aktakka, bu kapsamda tüm sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde olduklarını kaydetti.
     Tralleisin Aydın için sembol yapılardan biri olduğunu söyleyen Aktakka, şöyle konuştu:
     Bugün ayakta kalan tek yapı konumundaki Üç Gözler, 2. asırda yapılmış, antik çağın eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından gymnasiuma ait kalıntı. Burada ayrıca Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, stadyum gibi kentin diğer yapıları yer alıyor. Kazılarla kentin toprak altında kalmış kısımları ortaya çıkarılmaktadır. Buranın turizme açılması bölge turizminde büyük hareketlilik sağlayacak.
     Aktakka, Aydında ziyarete açık 8 ören yerinin yanı sıra Magnesia, Afrodisias, Tepecik Höyüğü, Kadı Kalesi, Prienede de kazı çalışmalarının bakanlığın gönderdiği ödenekler sayesinde sürdürüldüğünü ve yaz dönemi boyunca devam edeceğini kaydetti.
     Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden Yalçın Gülçin, çalışmaları sıcak havaya rağmen zevkle sürdürdüklerini, yetkin bir ekiple çalıştıklarını belirtti.
     Öğrencilerden Özge Özen de saat 06.00da kazı çalışmalarına başladıklarını belirterek, Aydın çok sıcak ama sıcak havada zevkle çalışarak bu kenti gün ışığına kavuşturmak istiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Tralleis Antik Kenti turizme açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER