Trabzon heyetinin ABDdeki iş gezisi

Trabzon heyetinin ABDdeki iş gezisi -Vali Kızılcık: Trabzona gelen yıllık ortalama 20, 21 civarında kruvaziyer sayısını 100lere çıkarabilmek için dünyanın en büyük ve en iddialı kruvaziyer fuarı olan Miami Fuarına katıldık


TRABZON (A.A) - Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzona gelen yıllık ortalama 20, 21 civarındaki kruvaziyer sayısını 100lere çıkarabilmek için dünyanın en büyük ve en iddialı kruvaziyer fuarı olan Miami Fuarına katıldıklarını söyledi.
     Vali Kızılcık, Trabzonda bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Trabzon Ticaret ve Sanayi (TSO), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)ve Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ işbirliği ile ABDye yaklaşık bir hafta süren iş ziyaretinde bulunduklarını belirterek, İş gezisini, liman kenti Trabzonu gelişen ve değişen dünya ile biraz daha entegre edebilmek ve var olan potansiyelimizi öne çıkarmak amacıyla gerçekleştirdik. Dünyanın en büyük tüketim pazarı olan Amerikada kentimizin tanıtımını daha iyi gerçekleştirebilmek, araştırma, geliştirme, inovasyon ve patent haklarının alınması alanında dünyada bir numara olan bu ülke ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini hedefledik dedi.
     Trabzonun 4 bin yıllık geçmişinden kaynaklanan çok ciddi tarih ve kültür zenginliği bulunduğunu vurgulayan Kızılcık, Dünyada son yıllarda hızla artan kruvaziyer turizminin ana hedefi tarih, kültür ve doğal güzelliklerdir. Bizler bu güçlü yanımızı, zenginliğimizi ortaya çıkarabilmek ve bugüne kadar ortalama yıllık 20, 21 civarında olan kruvaziyer sayısını 100lere çıkarabilmek için dünyanın en büyük ve en iddialı kruvaziyer fuarı olan Miami Fuarına katıldık diye konuştu.
     Kızılcık, Trabzona 2012 yılında 21 kruvaziyerin 12 bin turist getirdiğini anımsatarak, Trabzon Limanı yetkililerinin fuarda yaptıkları temaslar sayesinde, kruvaziyer sayısını ilk etapta 20den 40a, turist sayısını da 12 binden 30 binlere çıkarma şansını yakalamış olacağımıza inanıyoruz. Özellikle ticari anlamda Baltimore Limanı ile Trabzon Limanı arasında ticari faaliyetlerin sağlanması da önemli dedi.
    
     -Alternatif tıp alanında temaslar gerçekleştirdik-
    
     Kızılcık, sadece Trabzonun değil, Türkiyenin de 2023 hedeflerine ulaşmasında büyük katkısı olacağı düşünülen alternatif tıp alanında da çeşitli temaslar gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Bölgemizin sahip olduğu endemik bitkilerin değerlendirilmesi hususunda, fevkalade başarılı, tecrübeli Marylanddaki firmalarla iş birliği yapılacak. Bu işbirliği sayesinde araştırma ve geliştirmeden tutun da ürünleri toplayıp, işleyerek Amerika pazarına satma imkanını yakalamayı hedefliyoruz. Elbette bu konuda Sağlık Bakanlığının açılım yapması lazım, herkesin desteğini bekliyorum. Ziyaret sırasında görüştüğümüz meme kanseri alanında araştırmacı profesör kardeşler, bu alanda elde ettikleri çok önemli başarıdan bahsettiler. Bu alanda bir enstitü kurma istekleri olduğunu bize aktardılar, biz de kendilerine enstitüyü Trabzonda kurabileceğimizi ifade ettik.
     Vali Kızılcık, bir gazetecinin Amerikada yaptığınız görüşmeler sırasında Türkiyeye, Trabzona bakış açısı nasıl sorusu üzerine, şunları söyledi:
     Washingtonda, Miamide Trabzonu bilmeyen, tanımayan Türk gurubunun, Türk Amerikan Birliğinin hem parlamentoda hem iş dünyasında hem de sivil toplumda olmadığını düşünüyorum. Bu anlamda da ciddi bir tanıtımı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Amerikan insanı Türkiyeye nasıl bakıyor derseniz, özellikle Yahudi kökenli milletvekilleri Türkiyenin vazgeçilmez bir stratejik ortak olduğu konusunda hemfikirler. Birileri ne kadar şu bu dese de. Mesela bir milletvekili, dedikodu mahiyetinde ama bize bir sürü bilgi geliyor, Türkiyede gazeteciler, gazetecilik mesleğinden dolayı içeriye alınıyor diye. Aslında buradaki hedef Sayın Başbakandı bu anlamda. Ben de kendisine, içeride olanların gazeteciliğin dışında yaptıkları işlerden dolayı olduğunu, gazetecilik mesleğinden dolayı yani ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından dolayı gazetecilerin içeriye alınması durumunun söz konusu olmadığını ifade ettim. Politik anlamda Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir şeyler sordular. Kısacası Türkiyeyi kongre üyeleri çok daha iyi tanıyorlar.
    
     -Ürünleri işlenmiş satmanın yollarını arıyoruz-
    
     Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise ABD iş gezisinin kruvaziyer turizmi ve biyoteknoloji odaklı gerçekleştirildiğini söyledi.
     Bölgedeki bitkilerin yaprak ve kuru bitki olarak satıldığını belirten Hacısalihoğlu, Ürünlerimizi işlenmiş ya da yarı işlenmiş halde satabilmenin yollarını arıyoruz, çünkü ürünlerimiz çok ucuza gidiyor ve dünya piyasaları ile rekabet edemiyoruz. Bu noktadan hareketle gerçekleştirdiğimiz ziyaretler verimli oldu dedi.
     Hacısalihoğlu, bölgedeki kruvaziyer turizmini canlandırmak amacıyla da çeşitli temaslarda bulunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bu turizm şeklini tercih eden daha çok sayıda turisti buraya getirmeyi amaçlıyoruz. Artık Trabzona gelen turistin ekonomiye katkı açısından değer bırakması gerekiyor. Bu da girişimci iş adamlarına düşer. Turiste satacak ürünümüzün olması gerekiyor. Katma değeri yüksek hasır takı, kazaziye gibi ürünlerden başlamak üzere her gelen turiste satabileceğimiz ürünü artırmalıyız.
     Toplantıda Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş de yer aldı.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Trabzon heyetinin ABDdeki iş gezisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER