Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu:

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Meme kanseri her yaş grubunda görülebileceği gibi bilinenin aksine sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilir


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, meme kanserinin her yaş grubunda görülebileceği gibi bilinenin aksine sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebileceğini bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kadınlarda görülen kanserler içinde ilk sırada meme kanseri bulunduğunu, yapılan araştırmaların kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu gösterdiğini belirtti.
     Bu durumun tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de aynı şekilde olduğunu, meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Sağlık bakanlığının ekim ayını meme kanseri bilinçlendirme ayı ilan ettiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Meme kanseri her yaş grubunda görülebileceği gibi bilinenin aksine sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilir. Cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte, yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. İleri yaşlarda görülme sıklığı, erken yaşlara göre 4 kat daha fazladır. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal olmasıdır. Şayet birinci derece akrabalarda meme kanseri hikayesinin olması, olmayanlara nazaran meme kanseri olma riskini 2-3 kat artırmaktadır. İyi olan şudur ki meme kanserlerinin az bir kısmı kalıtsal özellik taşır. Meme kanseri ne kadar erken yaşta görülürse hastalık seyri o kadar kötüdür. Bunun nedeni erken yaşlarda meme kanseri teşhisinin zor olmasıdır. Diğer risk faktörleri arasında erken yaşta adet görmeyi, geç yaşta menopoza girmeyi, uzun süre östrojen kullanımını sayabiliriz. Bunların aksine 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmek ise meme kanserinden koruyucu bir durumdur.
     Hamzaoğlu, meme kanserinin genellikle kadınlara özgü bir hastalık gibi düşünüldüğünü, ancak meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 1inin erkeklerde meydana geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Erkeklerde meme bölgesinde büyüme veya hassasiyet her zaman kanser belirtisi olmayabilir. Buna daha çok jinekomasti adı verilen bir hastalık neden olur. Ancak, memenizde herhangi bir değişiklik veya kitle fark etmeniz halinde doktorunuza hemen başvurmanız gerekmektedir. Belirtiler kadın ve erkeklerde hemen hemen aynıdır. Genellikle ilk bulgu meme dokusunda nohut büyüklüğünde kitlenin ele gelmesidir. En önemli özelliği ise hastaların birçoğunda ağrı görülmemesidir. Ağrı ilerleyen dönemde ortaya çıkar. Bu yüzden de düzenli meme kontrolü yapmayan kişilerde teşhiste geç kalınmaktadır. Kitlenin diğer özellikleri ise sert, düzensiz yüzeyli ve genelde de sınırları net olarak belli olmayan, kısıtlı hareketli yapıda olmasıdır. Şu da bir gerçektir ki meme kanserli vakaların neredeyse yüzde 90ından fazlası kitlelerini kendileri bulup hekime başvurmuşlardır. Yani geç kalmış vakalardır. Daha ileri dönemlerde meme başından kanlı akıntı, meme derisinde çekilme ve kalınlaşma olabilir.
     Günümüz itibariyle meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntemin mamografi olduğunu belirten Hamzaoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
     Yani memenin röntgen filmlerinin çekilmesidir. Bu nedenle kişilere her bir meme için 2 adet film çekilir. Mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90lar civarındadır. Etkisiz kalabileceği durumları ise kişinin meme yapısı ve teknik hatalar olarak sayabiliriz. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. 40-50 yaşları arasında 2-3 yıl aralar ile 50-69 yaşlar arasında 1-2 yıl aralar ile mamografi çekimi yapılabilir. Bununla birlikte sizin için en doğru uygulamayı hekiminiz belirleyecektir. Meme kanseri teşhisinde kullanılan diğer yöntemler ise her kadının 20-40 yaşları arasında 2-3 yıl aralar ile 40 yaşından sonra ise her yıl olacak şekilde 69 yaşına kadar hekim tarafından meme muayenelerinin yapılması ve 20 yaşından itibaren her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmasıdır. Günümüz tıp dünyasında hiçbir yöntem, tedavi yok ki meme kanseri olmayı engelleyebilsin. Fakat elimizde erken teşhis gibi bir silahımız var. Erken teşhis ile hastalığı büyük oranda önceden tespit edip (şikayetler ortaya çıkmadan önce) tedavi edebiliriz. İlimiz Fatih Devlet Hastanesi binasında bulunan, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taraması yapılmaktadır.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER